Prawdopodobieństwo.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
colma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 10 paź 2018, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Prawdopodobieństwo.

Post autor: colma »

Dzień dobry,

zadania być może trywialne, ale wciąż mam z nimi problem. Czy istnieje jakiś wzór, który mógłby mi tutaj ułatwić życie?

1) Student zna odpowiedź na 40 spośród 50 pytań. Ile należy mu zadać pytań, by prawdopodobieństwo zdarzenia, że choć raz odpowie, było większe od 0,9?
a) co najmniej 5
b) nie ma takiej liczby
c) co najmniej 3
d) co najmniej 2

Moja odpowiedź: student odpowiada na pytanie z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\). Zatem jeśli odpowie niepoprawnie na pierwsze pytanie, należy odjąć z puli dostępnych pytań jedno i obliczyć prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \frac{40}{49}}\), a następnie \(\displaystyle{ \frac{40}{48}}\) i tak dalej, aż ułamek będzie większy niż 0.9. Dopiero wynik dzielenia \(\displaystyle{ \frac{40}{44}}\) jest większy niż 0.9, zatem należałoby mu zadać 6 pytań. Czy więc odpowiedź (a) jest prawidłowa?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Prawdopodobieństwo.

Post autor: kerajs »

:Prawidłowa jest odpowiedź d)
\(\displaystyle{ P(1)=1- \frac{10}{50}=1-0,2=0,8<0,9\\
P(2)=1- \frac{10}{50} \cdot \frac{9}{49} \approx 1-0,0367= 0,9633>0,9\\
P(3)=1- \frac{10}{50} \cdot \frac{9}{49} \cdot \frac{9}{48} \approx 0,9938>0,9\\
...}\)
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Prawdopodobieństwo.

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ X \sim {B}( p = 0.2) }\)

\(\displaystyle{ Pr(X \geq 1 ) = 1 - P( \{ X = 0\}) = 1 -\left(\frac{4}{5}\right) ^{n} = 1- (0,2)^{n} >0,9 }\)

Stąd

\(\displaystyle{ (0,2)^{n} < 0,1 }\)

\(\displaystyle{ n\geq 2. }\)

Odpowiedź d.

Dodano po 42 minutach 34 sekundach:
\(\displaystyle{ (0,2 )^{n} < 0,1, \ \ n\in \NN }\)

\(\displaystyle{ n\cdot \log(0,2) < \log(0,1)}\)

\(\displaystyle{ n( \log(2) - \log(10)) < ( \log(1) - \log(10) }\)

\(\displaystyle{ n(\log(2) - 1) < 0 - 1 }\)

\(\displaystyle{ n > \frac{1}{1 - \log(2)} = \frac{\log(10)}{1-\log \left(\frac{10}{5}\right)} = \frac{\log(10)}{\log(5)}}\)

\(\displaystyle{ n \geq 2. }\)
ODPOWIEDZ