Rozkład wykładniczy - opłata za połączenie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kieubass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 15 gru 2010, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 9 razy

Rozkład wykładniczy - opłata za połączenie

Post autor: kieubass »

Witam, mam problem z następującym zadaniem:

Z tabeli opłat sieci komórkowej wynika, że rozmowa kosztuje 1zł/min, przy czym impulsy są naliczane co minutę. Zakładamy, że czas trwania rozmowy ma rozkład wykładniczy z parametrem 1.

a) Ile średnio płacimy za rozmowę?
b) Co będzie, kiedy impulsy będą naliczane co 30s?

Proszę o jakieś wskazówki, jeśli dostanę podpowiedź co zrobić, to na pewno dam radę to zrobić :D

Myślałem o stworzeniu pomocniczo tabelki rozkładu dla \(\displaystyle{ X \in \left\{ 1, 2, 3, \ldots \right\} }\), gdzie za \(\displaystyle{ X}\) przyjąłbym zmienną losową oznaczającą wysokość opłaty. Jeśli chciałbym to zrobić, to wiedząc, że rozkład wykładniczy jest ciągły musiałbym chyba skorzystać ze wzoru:

\(\displaystyle{ P(X=t) = F(t) - F(t-1)}\)

Podejrzewam, że w podpunkcie a) chodzi o policzenie wartości oczekiwanej. W podpunkcie b) domyślam się, że zmienna losowa \(\displaystyle{ X \in \left\{ 0,5; 1; 1,5; 2; 2,5; \ldots \right\} }\). Nie do końca też rozumiem polecenie b) "co będzie" :D zrobić to samo co w a) gdy zmienimy warunki naliczania impulsów? :)
sdd1975
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 9 kwie 2017, o 16:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radomsko
Pomógł: 5 razy

Re: Rozkład wykładniczy - opłata za połączenie

Post autor: sdd1975 »

Ja bym się zastanowił, czy gdzieś tutaj nie będzie rozkładu Poissona...

Na przykład, czy ilość impulsów nie będzie zmienną o rozkładzie Poissona.
FasolkaBernoulliego
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 23 sty 2020, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
wiek: 30
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 18 razy

Re: Rozkład wykładniczy - opłata za połączenie

Post autor: FasolkaBernoulliego »

Mnie się wydaje, że tam rozkładu Poissona nie będzie. Autor tematu podał dokładnie sposób rozwiązania, dlatego wcześniej nic nie pisałem... Dostaje się szkolną sumę, którą można policzyć np. metodą zaburzania, jak ktoś nie pamięta wzoru. Jak się nie machnąłem, to w (a) wychodzi

\(\displaystyle{ \frac{e}{e - 1}}\)

czyli ok. 1zł 58gr.

W (b) wzór na rozkład \(\displaystyle{ X}\) zmienia się na

\(\displaystyle{ P(X = t) = F(t) - F(t - 1/2), \qquad 2t \in \mathbb{N}}\)

i jeśli się nie pomyliłem, to średnia opłata wynosi

\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{e} }{2 \sqrt{e} - 2}}\)

czyli ok. 31gr mniej.
ODPOWIEDZ