Niejednorodny Proces Poissona (NHHP)

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Niejednorodny Proces Poissona (NHHP)

Post autor: janusz47 »

Przykłady symulacji niejednorodnego Procesu Poissona (Nonhomogeneus Poisson Process (NHPP))

NHPP jest definiowany w terminach monotonicznej, niemalejącej, prawostronnie ciągłej funkcji \(\displaystyle{ \Lambda(x) }\), ograniczonej na skończonym przedziale.

Liczba punktów na dowolnym przedziale \(\displaystyle{ (0, \ \ x_{0}] }\) ma rozkład Poissona z parametrem \(\displaystyle{ \mu_{0}= \Lambda(x) - \Lambda(x_{0}).}\)

Pochodna prawostronna funkcji \(\displaystyle{ \Lambda(x) }\) jest zwykle oznaczana przez \(\displaystyle{ \lambda(x) }\) i nazywana funkcją intensywności procesu.

Za pomocą funkcji \(\displaystyle{ \lambda(x) }\) realizacje (zdarzenia) NHPP - \(\displaystyle{ N(t) }\) i ich własności opisują równania:

\(\displaystyle{ Pr( \{ N(0) =0\}) = 1, }\)


\(\displaystyle{ Pr( \{N(t_{1}) \cap N(t_{2}) \}) = Pr(\{N(t_{1}\}) \cdot Pr(\{N(t_{2} \}) \ \ \mbox{dla} \ \ t_{1}\neq t_{2} }\) (zdarzenia są niezależne),

\(\displaystyle{ Pr(\{ N(t+s) –N(t)= k \} ) = \frac{ \left( \int_{t}^{t+s} \lambda(x)dx \right )^{k}}{k!} e^{-\int_{t}^{t+s}\lambda(x)dx}. }\)

W praktyce stosuje się pięć różnych metod symulacji NHHP.

Do nich należą:

- metody skalowania przedziałów czasowych jednorodnego procesu Poissona,

- metody indywidualnego generowania przedziałów czasowych,

- metody estymacji statystyki pozycyjnej (porządkowej),

- metody symulacji metodą rozrzedzania (Tainning Simulation),

- metody indywidualnego generowania przedziałów przez rozrzedzanie.

Zastosowano pierwszą z tych metod.

Jej idea wynika ze związku między jednorodnym procesem Poissona (Homogeneus Poisson Process (HPP)), w którym intensywność \(\displaystyle{ \lambda }\) jest stała-niezależna od czasu i niejednorodnym procesem Poissona NHPP.

Jeżeli \(\displaystyle{ N_{1}(t) }\) jest jedną z realizacji HPP, to odpowiadający jej wewnątrz przedziałów rozkład \(\displaystyle{ I_{0} }\) jest rozkładem wykładniczym

\(\displaystyle{ P(I_{0}\geq(t))= \exp(-t) \rightarrow }\)

\(\displaystyle{ \rightarrow \ \ P(I_{0}\geq \Lambda(t))= \exp(-\Lambda(t)) \rightarrow }\)

\(\displaystyle{ \rightarrow P(I_{0}\geq \Lambda^{-1}(t))= \exp(-\Lambda^{-1}(t)) }\)

Niech \(\displaystyle{ I'_{0} }\) oznacza rozkład wewnątrz przedziału NHHP, wtedy \(\displaystyle{ P(I'_{0}\geq t)= exp(-\Lambda^{-1}(t)) }\)

Z równości tych wnioskujemy, że jeżeli

\(\displaystyle{ X'_{1}, X'_{2},...}\) są punktami NHHP, z ciągłą i całkowalną funkcją \(\displaystyle{ \Lambda(x) }\), to wtedy punkty \(\displaystyle{ X_{1}= \Lambda(X'_{1}), X_{2}= \Lambda(X'_{2})...}\) są punktami HPP .

Program get_realization_nhpp w kodzie języka programu R 3.6.0, przedstawia symulację dwóch funkcji - funkcji liniowej postaci \(\displaystyle{ f(t) = 1 + bt }\) i funkcji okresowej intensywności \(\displaystyle{ g(t) = b\cdot\sin(2\pi t).}\)

Dlaczego akurat przeprowadzamy symulację tych funkcji intensywności - funkcji liniowej i funkcji okresowej sinus?

Liniowa funkcja intensywności NHHP służy do modelowania ilości klientów, przybywających w określonym przedziale czasowym do obiektów masowej obsługi takich jak: galerie, hipermarkety, MacDonaldy, dworce ... itp. .

Okresowa funkcja sinus służy do modelowania zjawisk okresowych, takich jak trzęsienia Ziemi, powodzie, wylewy mórz I oceanów, tsunami ...itp.

Kod i wyniki programu get_nhpp_realization dla \(\displaystyle{ t \in [ 0, t_{max}] = [0, 10] }\) i wartości parametru \(\displaystyle{ b}\) należących do zbiorów \(\displaystyle{ \{0.01, 0.1, 1 \} , \ \ \{0.1, 1, 10 \} }\) odpowiednio dla funkcji liniowej i okresowej funkcji sinus.

Kod: Zaznacz cały

> bs <- c(0.01, 0.1, 1)
> get_nhpp_realization <- function(lambda){
+ set.seed(1)
+ t_max <- 10
+ t <- 0
+ s <- 0
+ Lambda <- function(tupper) integrate(f = lambda, lower = 0, upper = tupper)$value
+ Lambda_inv <- function(s){
+ v <- seq(0,t_max+3, length.out = 1000)
+ min(v[Vectorize(Lambda)(v)>=s])
+ }
+ X <- numeric(0)
+ while(t <= t_max){
+ u <- runif(1)
+ s <- s -log(u)
+ t <- Lambda_inv(s)
+ X <- c( X, t)
+ }
+ return(X)
+ }
> b <- bs[1]
> lambda <- function(t) 1 + b*t
> res_1 <- get_nhpp_realization(lambda)
> n_1 <- length(res_1)
> b <- bs[2]
> lambda <- function(t) 1 + b*t
> res_2 <-get_nhpp_realization(lambda)
> n_2 <- length(res_2)
> b <- bs[3]
> lambda <- function(t) 1 + b*t
> res_3 <- get_nhhp_realization(lambda)
> n_3 <- length(res_3)
> get_nhpp_realization(lambda)
 [1]  0.9239239  1.3793794  1.6006006  1.6396396  2.1861862  2.2252252
 [7]  2.2382382  2.3683684  2.4984985  3.2272272  3.5785786  3.9429429
[13]  4.0210210  4.2162162  4.2552553  4.3853854  4.4504505  4.4504505
[19]  4.6326326  4.6716717  4.6846847  4.9579580  5.0230230  5.3613614
[25]  5.5695696  5.7127127  6.3243243  6.4544545  6.4674675  6.6106106
[31]  6.7147147  6.7797798  6.8708709  7.0790791  7.1051051  7.1571572
[37]  7.1831832  7.4434434  7.4824825  7.5865866  7.6126126  7.6646647
[43]  7.6906907  7.7557558  7.8338338  7.8598599  8.2762763  8.3543544
[49]  8.3803804  8.4194194  8.4974975  8.5235235  8.6016016  8.7447447
[55]  9.0180180  9.2522523  9.3563564  9.4214214  9.4604605  9.5515516
[61]  9.5515516  9.6686687  9.7467467  9.8508509  9.8898899 10.0070070
 
> bs <- c(1, 10, 20)
> b <- bs[1]
> lambda <- function(t) 1 + b*(1+sin(2*pi*t))
> res_1 <- get_hhp_realization(lambda)
> n_1 <- length(res_1)
> b <- bs[2]
> lambda <- function(t) 1 + b*(1+sin(2*pi*t))
> res_2 <- get_nhpp_realization(lambda)
> n_2 <- length(res_2)
> b <- bs[3]
> lambda <- function(t) 1 + b*(1+sin(2*pi*t))
> res_3 <- get_nhpp_realization(lambda)
> n_3 <- length(res_3)
> get_nhhp_realization(lambda)

  [1]  0.06506507  0.09109109  0.11711712  0.11711712  0.15615616  0.15615616
  [7]  0.16916917  0.16916917  0.18218218  0.26026026  0.29929930  0.33833834
 [13]  0.35135135  0.37737738  0.37737738  0.40340340  0.41641642  0.41641642
 [19]  0.44244244  0.45545546  0.45545546  0.52052052  0.54654655  0.92392392
 [25]  1.00200200  1.04104104  1.18418418  1.19719720  1.21021021  1.23623624
 [31]  1.24924925  1.26226226  1.27527528  1.32732733  1.32732733  1.34034034
 [37]  1.34034034  1.40540541  1.41841842  1.44444444  1.45745746  1.47047047
 [43]  1.48348348  1.50950951  1.53553554  1.54854855  2.03003003  2.05605606
 [49]  2.06906907  2.08208208  2.10810811  2.10810811  2.13413413  2.17317317
 [55]  2.23823824  2.29029029  2.31631632  2.34234234  2.35535536  2.36836837
 [61]  2.38138138  2.40740741  2.43343343  2.48548549  2.49849850  2.57657658
 [67]  2.66766767  2.82382382  3.03203203  3.03203203  3.07107107  3.08408408
 [73]  3.11011011  3.14914915  3.16216216  3.16216216  3.17517518  3.20120120
 [79]  3.20120120  3.20120120  3.22722723  3.22722723  3.25325325  3.27927928
 [85]  3.29229229  3.33133133  3.34434434  3.39639640  3.43543544  3.52652653
 [91]  3.64364364  4.02102102  4.04704705  4.04704705  4.06006006  4.06006006
 [97]  4.09909910  4.12512513  4.12512513  4.13813814  4.15115115  4.17717718
[103]  4.21621622  4.21621622  4.22922923  4.26826827  4.30730731  4.33333333
[109]  4.33333333  4.34634635  4.34634635  4.35935936  4.38538539  4.41141141
[115]  4.47647648  4.98398398  4.99699700  5.08808809  5.11411411  5.12712713
[121]  5.12712713  5.14014014  5.16616617  5.20520521  5.21821822  5.23123123
[127]  5.25725726  5.29629630  5.32232232  5.33533534  5.36136136  5.42642643
[133]  5.59559560  5.66066066  5.68668669  5.88188188  5.94694695  5.98598599
[139]  5.98598599  6.01201201  6.03803804  6.05105105  6.10310310  6.14214214
[145]  6.15515516  6.16816817  6.22022022  6.22022022  6.27227227  6.28528529
[151]  6.29829830  6.31131131  6.33733734  6.36336336  6.37637638  6.42842843
[157]  6.45445445  6.57157157  6.88388388  7.00100100  7.05305305  7.05305305
[163]  7.09209209  7.09209209  7.09209209  7.11811812  7.19619620  7.22222222
[169]  7.23523524  7.26126126  7.27427427  7.27427427  7.27427427  7.30030030
[175]  7.32632633  7.32632633  7.33933934  7.35235235  7.36536537  7.36536537
[181]  7.40440440  7.45645646  7.45645646  7.48248248  7.49549550  7.58658659
[187]  7.62562563  7.67767768  7.70370370  7.89889890  7.93793794  7.98998999
[193]  8.08108108  8.09409409  8.12012012  8.14614615  8.19819820  8.19819820
[199]  8.23723724  8.23723724  8.27627628  8.30230230  8.32832833  8.35435435
[205]  8.40640641  8.43243243  8.44544545  8.53653654  8.69269269  8.86186186
[211]  8.86186186  9.03103103  9.04404404  9.04404404  9.04404404  9.09609610
[217]  9.10910911  9.10910911  9.10910911  9.13513514  9.17417417  9.22622623
[223]  9.25225225  9.26526527  9.26526527  9.27827828  9.31731732  9.39539540
[229]  9.42142142  9.43443443  9.47347347  9.57757758  9.81181181  9.90290290
[235]  9.98098098  9.99399399 10.02002002
Załączniki
Załącznik 1 - wykres symulacji funkcji liniowej
Załącznik 2 - wykres symulacji funkcji sinus

Wnioski

Własności funkcji intesywności NHHP potwierdza przeprowadzona symulacja. Funkcje te są jest monotonicznie niemalejące. Wartości teoretyczne tych funkcji \(\displaystyle{ \lambda(t) }\) odpowiadają w przybliżeniu wysymulowanym wartością \(\displaystyle{ \lambda_{w}}\). Na przykład wartość liniowej funkcji intensywności dla przedziału czasowego \(\displaystyle{ [1, 2] }\)

\(\displaystyle{ \lambda(t) = \int_{1}^{2} ( 1 + t) dt = \left[ t + \frac{1}{2}t^2\right]_{1}^{2} = 2,5. }\)

\(\displaystyle{ \lambda_{w} = 2.4984985.}\)

Jeśli wygenerujemy NHHP o liniowej funkcji intensywności \(\displaystyle{ \lambda }\), to z wykresu widać, że porządek liniowy został zaburzony i nie można dokładnie uzyskać losowej prostej intensywności.

Fakt ten można formalnie udowodnić, Dowód, czy precyzyjne sformułowanie tego stwierdzenia wykracza poza ramy tego zadania.
ODPOWIEDZ