Niech \(\displaystyle{ X }\) będzie zmienną losową przyjmującą dodatnie wartości oraz o gęstości \(\displaystyle{ f }\). Znajdź postać gęstości zmiennej losowej \(\displaystyle{ X^{-1} }\).
Czy wie ktoś może jak to zrobić ?
Gęstość zmiennej losowej
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Gęstość zmiennej losowej
\(\displaystyle{ F_{X^{-1}}(x)=\mathbf{P}\left(X^{-1}\le x\right)=\mathbf{P}\left(X\ge \frac{1}{x}\right)=1-\mathbf{P}\left(X<\frac{1}{x}\right)=1-\mathbf{P}\left(X\le \frac{1}{x}\right)=1-F_{X}\left(\frac{1}{x}\right)}\) dla \(\displaystyle{ x>0}\)
gdzie \(\displaystyle{ F}\) oznacza dystrybuantę rozkładu prawdopodobieństwa. Zróżniczkuj po \(\displaystyle{ x}\) i gotowe(oczywiście dla \(\displaystyle{ x\le 0}\) gęstość będzie zaś zerowa).
gdzie \(\displaystyle{ F}\) oznacza dystrybuantę rozkładu prawdopodobieństwa. Zróżniczkuj po \(\displaystyle{ x}\) i gotowe(oczywiście dla \(\displaystyle{ x\le 0}\) gęstość będzie zaś zerowa).