Student potrafi odpowiedzieć na 20 z 25 pytań na egzaminie ustnym. Znajdź prawdopodobieństwo tego, że \(\displaystyle{ A}\) - odpowie na wszystkie trzy pytania, \(\displaystyle{ B}\) - nie odpowie na żadne pytanie.
W pierwszym wiadomo \(\displaystyle{ P(A)= \frac{20\cdot 19\cdot 18}{25\cdot 24\cdot 23} }\)
A w drugim ? \(\displaystyle{ P(B)=\frac{5\cdot 4\cdot 3}{25\cdot 24\cdot 23} }\) czy \(\displaystyle{ P(B)=\frac{5}{25} }\) ? chyba, że jeszcze inaczej
Bo nie wiem czy chodzi tu o to, że nie odpowie na żadne z tych trzech pytań czy ogólnie na żadne..
Prawdopodobieństwo, pomoc z zadaniem
Prawdopodobieństwo, pomoc z zadaniem
Ostatnio zmieniony 2 gru 2019, o 22:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Prawdopodobieństwo, pomoc z zadaniem
Nie. Dopiero teraz, jak poprawiłem.
Odpowiedzieć lub nie można wyłącznie na zadane pytanie.
Poza tym w treści brakuje mi jednak informacji, że student losuje trzy pytania z \(\displaystyle{ 25}\) (co pośrednio wynika ze sformułowania zdarzenia \(\displaystyle{ A}\)).
JK
Re: Prawdopodobieństwo, pomoc z zadaniem
Dziękuję za poprawkęJan Kraszewski pisze: ↑2 gru 2019, o 22:14Nie. Dopiero teraz, jak poprawiłem.Odpowiedzieć lub nie można wyłącznie na zadane pytanie.
Poza tym w treści brakuje mi jednak informacji, że student losuje trzy pytania z \(\displaystyle{ 25}\) (co pośrednio wynika ze sformułowania zdarzenia \(\displaystyle{ A}\)).
JK
jeśli losowałby 3 pytania z 25, to to rozwiązanie \(\displaystyle{ P(B)=\frac{5\cdot 4\cdot 3}{25\cdot 24\cdot 23} }\) byłoby ok?