Proszę o rozwiązanie tego zadania
Studenci przygotowują się do zaliczenia probabilistyki w warunkach normalnych albo stresowych. Prawdopodobieństwo zaliczenia probabilistyki przez studenta przygotowującego się w warunkach normalnych wynosi 0,8 a studenta przygotowującego się w warunkach stresowych wynosi 0,6. Przyjmujemy, że 80% studentów przygotowuje się do zaliczenia w warunkach normalnych.
a) Obliczyć prawdopodobieństwo, że losowo wybrany student nie zaliczy probabilistyki.
b)Pewien student zaliczył probabilistykę. Obliczyć prawdopodobieństwo, że przygotowywał się w warunkach stresowych.
prawdopodobieństwo
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: prawdopodobieństwo
a)
\(\displaystyle{ P(a)=0,2 \cdot 0,8+0,4 \cdot 0,2}\)
b)
\(\displaystyle{ P(S|Z)= \frac{P(S \cap Z)}{P(Z)}= \frac{0,6 \cdot 0,2}{0,8 \cdot 0,8+0,6 \cdot 0,2} }\)
\(\displaystyle{ P(a)=0,2 \cdot 0,8+0,4 \cdot 0,2}\)
b)
\(\displaystyle{ P(S|Z)= \frac{P(S \cap Z)}{P(Z)}= \frac{0,6 \cdot 0,2}{0,8 \cdot 0,8+0,6 \cdot 0,2} }\)