Cześć, mogę prosić o pomoc? w szczególności interesują mnie podpunkty c,d,e,f.
Obliczyć prawdopodobieństwo, że numer rejestracyjny pierwszego napotkanego samochodu:
a) nie zawiera jednakowych cyfr,
b) zawiera dwie jednakowe cyfry,
c) zawiera trzy jednakowe cyfry,
d) zawiera dwie pary jednakowych cyfr,
e) ma taką samą sumę pierwszych dwóch i ostatnich dwóch cyfr,
f) składa się z czterech jednakowych cyfr.
Zakładamy, ze numery są czterocyfrowe o zakresie od 0000 do 9999 i nie powtarzają się.
prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 17 lis 2019, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 3 razy
Re: prawdopodobieństwo
\(\displaystyle{ \Omega = 10 \cdot 10 \cdot 10 \cdot 10 \cdot 10=10000}\)
a)\(\displaystyle{ A=10 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 =5040 P(A)=0,504}\)
b)\(\displaystyle{ A=10 \cdot 1 \cdot 9 \cdot 8 \cdot {4 \choose 2} =4320 P(A)=0,432}\)
c)\(\displaystyle{ A=10 \cdot 1 \cdot 1 \cdot 9 \cdot {4 \choose 3}=360 P(A)0,036}\)
Tyle wiem, o ile 2 pierwszych jestem pewien o tyle podpunktu c juz nie do końca.
a)\(\displaystyle{ A=10 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 =5040 P(A)=0,504}\)
b)\(\displaystyle{ A=10 \cdot 1 \cdot 9 \cdot 8 \cdot {4 \choose 2} =4320 P(A)=0,432}\)
c)\(\displaystyle{ A=10 \cdot 1 \cdot 1 \cdot 9 \cdot {4 \choose 3}=360 P(A)0,036}\)
Tyle wiem, o ile 2 pierwszych jestem pewien o tyle podpunktu c juz nie do końca.