Mam problem z takim zadaniem:
Z talii 52 kart losujemy kolejno trzy karty. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że trzecia z wylosowanych
kart jest kierem, jeśli wiadomo, że pierwsze dwie wylosowane karty:
a)są kierami
b)są pikami
W odpowiedziach jest a)11/50 b)13/50
Bardzo prosze o zrobienie zadania krok po kroku. Z góry dziękuję;-)
prawdopodbieństwo war. z kartami
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 20:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z daleka:)
- Podziękował: 7 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
prawdopodbieństwo war. z kartami
Ad a
Jeśli dwie pierwsze wylosowane karty to kiery, to gdy losujemy trzecią kartę mamy 50 kart, w tym 11 kierów.
Czyli \(\displaystyle{ P(A)=\frac{11}{50}}\).
Ad b
Jeśli dwie pierwsze wylosowane karty to piki, to gdy losujemy trzecią kartę mamy 50 kart, w tym 13 kierów.
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{13}{50}}\).
Jeśli dwie pierwsze wylosowane karty to kiery, to gdy losujemy trzecią kartę mamy 50 kart, w tym 11 kierów.
Czyli \(\displaystyle{ P(A)=\frac{11}{50}}\).
Ad b
Jeśli dwie pierwsze wylosowane karty to piki, to gdy losujemy trzecią kartę mamy 50 kart, w tym 13 kierów.
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{13}{50}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 20:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z daleka:)
- Podziękował: 7 razy