Rozkład dwumianowy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
nadro0404
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 12 lut 2017, o 10:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tu
Podziękował: 5 razy

Rozkład dwumianowy

Post autor: nadro0404 »

Nie bardzo wiem jak się za to zabrać, pomoże ktoś?
Znajdź najmniejszą liczbę naturalną n, żeby prawdopodobieństwo wyrzucenia
co najmniej jednej szóstki w n rzutach kostką sześciościenną (K6) wynosiło co najmniej 0.5.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Rozkład dwumianowy

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ 0,5 \le 1-\left( \frac{5}{6} \right)^n \ \ \wedge \ \ n \in \NN}\)
Ostatnio zmieniony 20 paź 2019, o 20:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
nadro0404
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 12 lut 2017, o 10:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tu
Podziękował: 5 razy

Re: Rozkład dwumianowy

Post autor: nadro0404 »

Dzięki wielkie!
ODPOWIEDZ