Funkcja gęstość i liczenie prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
veern
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 17 paź 2019, o 09:59
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 3 razy

Funkcja gęstość i liczenie prawdopodobieństwa

Post autor: veern »

Witam, mam taką treść zadania: Wyznacz stałą \(\displaystyle{ c}\), aby funkcja:
\(\displaystyle{ f(x,y)=\begin{cases} c& \text{dla }\left|x \right|<1 \space i \space \left| y<1\right| \\ 0 &\text{w innym przypadku} \end{cases}}\)
Policz:
\(\displaystyle{ P(X>0,Y>0)\\
P(X>Y)}\)

I mam co do niego dwa pytania:
1. Jaki dokładnie przedział mieści się w tej nierówności? \(\displaystyle{ \left| y<1\right|}\)
2. Prawdopodobieństwo mam policzyć z całek od np. \(\displaystyle{ 0 }\) do \(\displaystyle{ \infty }\)?
Ostatnio zmieniony 18 paź 2019, o 21:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Funkcja gęstość i liczenie prawdopodobieństwa

Post autor: janusz47 »

Funkcja gęstości \(\displaystyle{ f }\) określona jest w kwadracie \(\displaystyle{ K = \{ (x,y)\in \RR^2: |x|<1 \wedge |y|<1 \} = [-1 ,1 ] \times [-1, 1] }\)
veern
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 17 paź 2019, o 09:59
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 3 razy

Re: Funkcja gęstość i liczenie prawdopodobieństwa

Post autor: veern »

W poleceniu jest dokładnie napisane \(\displaystyle{ \left| y<1\right| }\). To jest to samo, co \(\displaystyle{ \left| y\right|<1}\), czy po prostu błąd w treści?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34244
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Funkcja gęstość i liczenie prawdopodobieństwa

Post autor: Jan Kraszewski »

Błąd w treści.

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Funkcja gęstość i liczenie prawdopodobieństwa

Post autor: a4karo »

janusz47 pisze: 18 paź 2019, o 21:54 Funkcja gęstości \(\displaystyle{ f }\) określona jest w kwadracie \(\displaystyle{ K = \{ (x,y)\in \RR^2: |x|<1 \wedge |y|<1 \} = [-1 ,1 ] \times [-1, 1] }\)

\(\displaystyle{ (-1,1)\times(-1,1)}\)
veern
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 17 paź 2019, o 09:59
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 3 razy

Re: Funkcja gęstość i liczenie prawdopodobieństwa

Post autor: veern »

A jak jest z tym prawdopodobieństwem?
ODPOWIEDZ