Dystrybuanta zmiennej losowej dwuwymiarowej w rozkładzie jednostajnym.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
veern
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 17 paź 2019, o 09:59
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 3 razy

Dystrybuanta zmiennej losowej dwuwymiarowej w rozkładzie jednostajnym.

Post autor: veern »

Witam, mam takie polecenie. Dwuwymiarowa zmienna losowa \(\displaystyle{ (X, Y)}\) ma rozkład jednostajny na obszarze \(\displaystyle{ [0, 1] \times [0, 1] }\).
Wyznacz dystrybuantę tej zmiennej losowej.
Obliczyłam to używając zasady niezależności.
Wyznacz dystrybuantę tej zmiennej losowej.
\(\displaystyle{ F(X)=\frac{x-a}{b-a}}\)
\(\displaystyle{ F(X)=x}\)
\(\displaystyle{ F(Y)=y}\)
\(\displaystyle{ F(X, Y)=F(X)\cdot{F(Y)}=xy}\)
Dobrze, to jest zrobione, czy poszłam w całkiem złym kierunku?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Dystrybuanta zmiennej losowej dwuwymiarowej w rozkładzie jednostajnym.

Post autor: Dasio11 »

Dobrze, tylko zamiast \(\displaystyle{ F(X)}\) i \(\displaystyle{ F(Y)}\) powinno być na przykład \(\displaystyle{ F_X(x)}\) i \(\displaystyle{ F_Y(y)}\).
ODPOWIEDZ