Metoda Monte Carlo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
adammo666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 16 paź 2016, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Metoda Monte Carlo

Post autor: adammo666 »

Siemka, mam nadzieję, że to dobry wątek.
Mam problem
Mam takie zadanie:
\(\displaystyle{ x=2x_1+{x_2}^2\rightarrow\max}\)
\(\displaystyle{ ograniczenia:}\)
\(\displaystyle{ x_1+3x_2\leq10}\)
\(\displaystyle{ x_1,x_2\geq0}\)
no i teraz wiadomo:
\(\displaystyle{ \displaystyle{x_1d=0\\
x_1g=10\\
x_2d=0\\
x_2g=\frac{10}{3}\\
{x_1}^*=x_1d+[x_1g - x_1d]*r_j=0+10*r_j\\
{x_2}^*=x_2d+[x_2g - x_2d]*r_j=0+\frac{10}{3}*r_j}}\)


I teraz moje pytanie czy dla \(\displaystyle{ {x_1}^*}\) oraz\(\displaystyle{ {x_2}^*}\) wybieramy dwie różne wartości z zakresu 0,1 czy posługujemy się tą samą wartością czy może w ogóle ją jakoś wyliczamy? Pytam gdyż dostałem coś takiego jak poniżej w załączonym obrazku i nie jestem pewien.
[ciach]
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2019, o 22:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie linkujemy obrazków. Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ