Pewna wypożyczalnia wynajmuje dwa auta w ciągu dnia. Liczba dziennych zgłoszeń z prośbą o wypożyczenie auta ma rozkład Poissona ze średnią równą \(\displaystyle{ 1,3}\).
a.) Wyznacz prawdopodobieństwo, że żadne auto nie jest wynajęte.
b.) Wyznacz prawdopodobieństwo, że pewna prośba o wynajem auta została odrzucona.
c.) Jeśli wiadomo, że oba auta są tak samo używane, przez ile dni w ciągu roku wynajęte jest jedno auto?
Rozkład Poissona
-
- Użytkownik
- Posty: 541
- Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 497 razy
- Pomógł: 5 razy
Rozkład Poissona
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2019, o 00:07 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Rozkład Poissona
Niech X – zmienna losowa określająca liczbę zgłoszeń w jednym dniu. Tj. dla \(\displaystyle{ x\in \mathbb{N}}\) mamy
\(\displaystyle{ \displaystyle{\mathbf{P}(X=x)=e^{-1,3}\frac{(1,3)^x}{x!}}}\)
a) masz po prostu wyznaczyć \(\displaystyle{ \mathbf{P}(X=0)}\);
b) masz po prostu wyznaczyć \(\displaystyle{ \mathbf{P}(X\ge 3)=1-\left(\mathbf{P}(X=0)+\mathbf{P}(X=1)+\mathbf{P}(X=2)\right)}\).
Co do c), wyznam, że nie rozumiem, to chyba jakieś pytanie 200IQ.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \displaystyle{\mathbf{P}(X=x)=e^{-1,3}\frac{(1,3)^x}{x!}}}\)
a) masz po prostu wyznaczyć \(\displaystyle{ \mathbf{P}(X=0)}\);
b) masz po prostu wyznaczyć \(\displaystyle{ \mathbf{P}(X\ge 3)=1-\left(\mathbf{P}(X=0)+\mathbf{P}(X=1)+\mathbf{P}(X=2)\right)}\).
Co do c), wyznam, że nie rozumiem, to chyba jakieś pytanie 200IQ.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 541
- Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 497 razy
- Pomógł: 5 razy
Re: Rozkład Poissona
Już chyba rozumiem, tylko pytanie moje brzmi skąd zakładamy, że zgłoszenie prośby o wypożyczenie jest równoznaczne z wypożyczeniem auta?
P. S. Znalazłem w internecie formułę dla podpunktu c.)
\(\displaystyle{ [P(X\ge 2)+0.5\cdot P(X=1)]\cdot 365}\)
Przepraszam za brak LaTeXa, ale po zmianie forum poprzednie formuły nie działają, a instrukcja LaTeXa zupełnie się posypała :/
P. S. Znalazłem w internecie formułę dla podpunktu c.)
\(\displaystyle{ [P(X\ge 2)+0.5\cdot P(X=1)]\cdot 365}\)
Przepraszam za brak LaTeXa, ale po zmianie forum poprzednie formuły nie działają, a instrukcja LaTeXa zupełnie się posypała :/
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2019, o 07:07 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: \ge i \cdot działają jak działały
Powód: \ge i \cdot działają jak działały
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Rozkład Poissona
Nie zakładamy tak, przynajmniej niedokładnie. W obydwu podpunktach zakładamy, że zgłoszenie prośby w przypadku dostępności niewynajętego auta jest równoznaczne z jego wypożyczeniem. Gdybyśmy tak nie zakładali, to nie byłoby miejsca na rachunek prawdopodobieństwa, tylko na Gżdacze i Sepulki, sorry, nie wiem, jakiej innej odpowiedzi oczekujesz. Jakby się bardziej zagłębić, to jeszcze można by powiedzieć, że przecież może być godzina 9:00, a pierwsze zgłoszenie tego dnia wpłynie o 16:00, więc pytanie z podpunktu a) jest co najmniej niefortunne.
Możesz wstawiać w
Możesz wstawiać w
[latex][/latex]
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy