Jaka jest szansa na wylosowanie w \(\displaystyle{ 11}\) rzutach monetą \(\displaystyle{ 7}\) reszek i \(\displaystyle{ 4}\) orły, kolejność dowolna.
Oczywiście \(\displaystyle{ \Omega = 2048}\), nie wiem tylko jak uwzględnić dowolną kolejność. Proszę o podanie rozwiązania z wyjaśnieniem, jak uwzględniać w takich sytuacjach kolejność.
Szansa na wylosowanie w 11 rzutach monetą 7 reszek i 4 orłów
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 21 sie 2019, o 00:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Szansa na wylosowanie w 11 rzutach monetą 7 reszek i 4 orłów
Ostatnio zmieniony 21 sie 2019, o 00:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Interpunkcja.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Interpunkcja.
- MrCommando
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/MiNI PW
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 107 razy
Szansa na wylosowanie w 11 rzutach monetą 7 reszek i 4 orłów
Ze schematu Bernoulliego skorzystaj. Jest to prawdopodobieństwo osiągnięcia \(\displaystyle{ 7}\) sukcesów (wyrzucenia \(\displaystyle{ 7}\) reszek) na \(\displaystyle{ 11}\) prób.
\(\displaystyle{ {11 \choose 7} \frac{1}{2^{11}}}\).
\(\displaystyle{ {11 \choose 7} \frac{1}{2^{11}}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Szansa na wylosowanie w 11 rzutach monetą 7 reszek i 4 orłów
Gwoli wyjaśnienia skąd to się wzięło:MrCommando pisze:Ze schematu Bernoulliego skorzystaj. Jest to prawdopodobieństwo osiągnięcia \(\displaystyle{ 7}\) sukcesów (wyrzucenia \(\displaystyle{ 7}\) reszek) na \(\displaystyle{ 11}\) prób.
\(\displaystyle{ {11 \choose 7} \frac{1}{2^{11}}}\).
\(\displaystyle{ P= {11 \choose 7}\left( \frac{1}{2} \right)^7\left( \frac{1}{2} \right)^4= {11 \choose 7}\left( \frac{1}{2} \right)^{11}.}\)
Ostatnio zmieniony 21 sie 2019, o 12:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości: gwoli wyjaśnienia.
Powód: Poprawa wiadomości: gwoli wyjaśnienia.