w szufladzie leży 5 kartek ponumerowanych od 1 do 5. losujemy kolejno bez zwracania 2 i zapisujemy numery. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
A-wybrano liczbę, której liczba dziesiątek jest większa od liczby jedności
szuflada i 5 kartek
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 17:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Stalowa Wola
-
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 23 cze 2007, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Pomógł: 56 razy
szuflada i 5 kartek
Prawdopodobieństwo to jest równe prawdopodobieństwu, że cyfra jedności jest większa od cyfry dziesiątek, a zatem wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\).
Wynik ten można oczywiście także otrzymać stosując wzór na prawdopodobieństwo całkowite:
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{5}P(H_i)P(A|H_i)=\frac{1}{5}\cdot\frac{4}{4}+\frac{1}{5}\cdot\frac{3}{4}+\frac{1}{5}\cdot\frac{2}{4}+\frac{1}{5}\cdot\frac{1}{4}+\frac{1}{5}\cdot\frac{0}{4}=\frac{1}{2}}\)
,gdzie \(\displaystyle{ H_i}\) to zdarzenie, że wylosowana cyfra jedności równa się \(\displaystyle{ i}\).
Wynik ten można oczywiście także otrzymać stosując wzór na prawdopodobieństwo całkowite:
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{5}P(H_i)P(A|H_i)=\frac{1}{5}\cdot\frac{4}{4}+\frac{1}{5}\cdot\frac{3}{4}+\frac{1}{5}\cdot\frac{2}{4}+\frac{1}{5}\cdot\frac{1}{4}+\frac{1}{5}\cdot\frac{0}{4}=\frac{1}{2}}\)
,gdzie \(\displaystyle{ H_i}\) to zdarzenie, że wylosowana cyfra jedności równa się \(\displaystyle{ i}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 17:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Stalowa Wola
szuflada i 5 kartek
jovante pisze:Prawdopodobieństwo to jest równe prawdopodobieństwu, że cyfra jedności jest większa od cyfry dziesiątek, a zatem wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\).
Wynik ten można oczywiście także otrzymać stosując wzór na prawdopodobieństwo całkowite:
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{5}P(H_i)P(A|H_i)=\frac{1}{5}\cdot\frac{4}{4}+\frac{1}{5}\cdot\frac{3}{4}+\frac{1}{5}\cdot\frac{2}{4}+\frac{1}{5}\cdot\frac{1}{4}+\frac{1}{5}\cdot\frac{0}{4}=\frac{1}{2}}\)
,gdzie \(\displaystyle{ H_i}\) to zdarzenie, że wylosowana cyfra jedności równa się \(\displaystyle{ i}\).
to nie tak mialo byc zrobione to zadanie na lekcji nam pani to zrobiła i miało być tak:
Ω-zbiór 2 elementowych wariacji ze zbioru 5-elementowego
A- wylosowano liczbę, której cyfra dziesiątek jest większa od liczby jedności
A{(21) (31) (32) (43) (54) (42) (52) (41) (51) (53)
moc A=10
ale dzieki za starania