Prawdopodobieństwo geometryczne.
Prawdopodobieństwo geometryczne.
W przedziale \(\displaystyle{ [0,1]}\) wybrano losowo dwie liczby : \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\). Jakie jest prawdopodobieństwo , że ani jedna z trzech częsci podzieleonego w ten sposob odcina jednostkowego nie bedzie mniejsza od \(\displaystyle{ a}\), gdzie \(\displaystyle{ a \in \left[ 0,\frac{1}{3} \right]}\).
Ostatnio zmieniony 1 lip 2019, o 02:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne.
Ustalmy \(\displaystyle{ a}\) oraz narysujmy kwadrat \(\displaystyle{ \left[ 0,1\right]^2}\). Wybór punktów \(\displaystyle{ x,y}\) tnie odcinek na \(\displaystyle{ 3}\) części o długości \(\displaystyle{ x,y,1-x-y}\) warunek z treści można wyrazić algebraicznie układem
\(\displaystyle{ \begin{cases} a \le x \\a \le y\\a \le 1-x-y \end{cases}}\)
By spełniony był powyższy warunek punkt \(\displaystyle{ \left( x,y\right)\in\Delta}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{P}\left(\left( x,y\right)\in\Delta \right)= \frac{\mu\left(\Delta \right) }{\mu\left( \left[ 0,1\right]^2 \right)}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a \le x \\a \le y\\a \le 1-x-y \end{cases}}\)
By spełniony był powyższy warunek punkt \(\displaystyle{ \left( x,y\right)\in\Delta}\)
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}[x=0.75pt,y=0.75pt,yscale=-1,xscale=1]
%uncomment if require: \path (0,300); %set diagram left start at 0, and has height of 300
%Straight Lines [id:da12919222021813703]
\draw [dash pattern={on 0.84pt off 2.51pt}] (180,110) -- (310,250) ;
%Shape: Square [id:dp4191622785951139]
\draw (180,60) -- (370,60) -- (370,250) -- (180,250) -- cycle ;
%Shape: Brace [id:dp8858566595885224]
\draw (172.9,62.52) .. controls (168.23,62.62) and (165.95,65) .. (166.05,69.66) -- (166.19,76.67) .. controls (166.33,83.34) and (164.07,86.72) .. (159.4,86.81) .. controls (164.07,86.72) and (166.47,90) .. (166.61,96.66)(166.55,93.66) -- (166.75,103.67) .. controls (166.85,108.34) and (169.23,110.62) .. (173.9,110.52) ;
%Straight Lines [id:da8942244506696326]
\draw [dash pattern={on 0.84pt off 2.51pt}] (230,250) -- (230,60) ;
%Straight Lines [id:da5902459997801961]
\draw [dash pattern={on 0.84pt off 2.51pt}] (370,200) -- (180,200) ;
%Shape: Brace [id:dp9620776406834703]
\draw (169.9,201.52) .. controls (165.23,201.62) and (162.95,204) .. (163.05,208.66) -- (163.19,215.67) .. controls (163.33,222.34) and (161.07,225.72) .. (156.4,225.81) .. controls (161.07,225.72) and (163.47,229) .. (163.61,235.66)(163.55,232.66) -- (163.75,242.67) .. controls (163.85,247.34) and (166.23,249.62) .. (170.9,249.52) ;
%Shape: Brace [id:dp453010571446286]
\draw (179.9,259.52) .. controls (179.81,264.19) and (182.09,266.57) .. (186.76,266.66) -- (194.76,266.82) .. controls (201.43,266.95) and (204.71,269.35) .. (204.62,274.02) .. controls (204.71,269.35) and (208.09,267.09) .. (214.76,267.22)(211.76,267.16) -- (222.76,267.38) .. controls (227.43,267.47) and (229.81,265.19) .. (229.9,260.52) ;
%Shape: Brace [id:dp41180078156133226]
\draw (308.9,257.52) .. controls (308.9,262.19) and (311.23,264.52) .. (315.9,264.52) -- (326.9,264.52) .. controls (333.57,264.52) and (336.9,266.85) .. (336.9,271.52) .. controls (336.9,266.85) and (340.23,264.52) .. (346.9,264.52)(343.9,264.52) -- (357.9,264.52) .. controls (362.57,264.52) and (364.9,262.19) .. (364.9,257.52) ;
%Shape: Right Triangle [id:dp07369129007814612]
\draw [fill={rgb, 255:red, 208; green, 2; blue, 27 } ,fill opacity=1 ] (229.9,165.52) -- (263.9,199.52) -- (229.9,199.52) -- cycle ;
% Text Node
\draw (147,80) node {$a$};
% Text Node
\draw (147,225) node {$a$};
% Text Node
\draw (207,279) node {$a$};
% Text Node
\draw (339,279) node {$a$};
% Text Node
\draw (257,172) node {$\Delta $};
\end{tikzpicture}}\)
Prawdopodobieństwo, że tak się stanie wynosi %uncomment if require: \path (0,300); %set diagram left start at 0, and has height of 300
%Straight Lines [id:da12919222021813703]
\draw [dash pattern={on 0.84pt off 2.51pt}] (180,110) -- (310,250) ;
%Shape: Square [id:dp4191622785951139]
\draw (180,60) -- (370,60) -- (370,250) -- (180,250) -- cycle ;
%Shape: Brace [id:dp8858566595885224]
\draw (172.9,62.52) .. controls (168.23,62.62) and (165.95,65) .. (166.05,69.66) -- (166.19,76.67) .. controls (166.33,83.34) and (164.07,86.72) .. (159.4,86.81) .. controls (164.07,86.72) and (166.47,90) .. (166.61,96.66)(166.55,93.66) -- (166.75,103.67) .. controls (166.85,108.34) and (169.23,110.62) .. (173.9,110.52) ;
%Straight Lines [id:da8942244506696326]
\draw [dash pattern={on 0.84pt off 2.51pt}] (230,250) -- (230,60) ;
%Straight Lines [id:da5902459997801961]
\draw [dash pattern={on 0.84pt off 2.51pt}] (370,200) -- (180,200) ;
%Shape: Brace [id:dp9620776406834703]
\draw (169.9,201.52) .. controls (165.23,201.62) and (162.95,204) .. (163.05,208.66) -- (163.19,215.67) .. controls (163.33,222.34) and (161.07,225.72) .. (156.4,225.81) .. controls (161.07,225.72) and (163.47,229) .. (163.61,235.66)(163.55,232.66) -- (163.75,242.67) .. controls (163.85,247.34) and (166.23,249.62) .. (170.9,249.52) ;
%Shape: Brace [id:dp453010571446286]
\draw (179.9,259.52) .. controls (179.81,264.19) and (182.09,266.57) .. (186.76,266.66) -- (194.76,266.82) .. controls (201.43,266.95) and (204.71,269.35) .. (204.62,274.02) .. controls (204.71,269.35) and (208.09,267.09) .. (214.76,267.22)(211.76,267.16) -- (222.76,267.38) .. controls (227.43,267.47) and (229.81,265.19) .. (229.9,260.52) ;
%Shape: Brace [id:dp41180078156133226]
\draw (308.9,257.52) .. controls (308.9,262.19) and (311.23,264.52) .. (315.9,264.52) -- (326.9,264.52) .. controls (333.57,264.52) and (336.9,266.85) .. (336.9,271.52) .. controls (336.9,266.85) and (340.23,264.52) .. (346.9,264.52)(343.9,264.52) -- (357.9,264.52) .. controls (362.57,264.52) and (364.9,262.19) .. (364.9,257.52) ;
%Shape: Right Triangle [id:dp07369129007814612]
\draw [fill={rgb, 255:red, 208; green, 2; blue, 27 } ,fill opacity=1 ] (229.9,165.52) -- (263.9,199.52) -- (229.9,199.52) -- cycle ;
% Text Node
\draw (147,80) node {$a$};
% Text Node
\draw (147,225) node {$a$};
% Text Node
\draw (207,279) node {$a$};
% Text Node
\draw (339,279) node {$a$};
% Text Node
\draw (257,172) node {$\Delta $};
\end{tikzpicture}}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{P}\left(\left( x,y\right)\in\Delta \right)= \frac{\mu\left(\Delta \right) }{\mu\left( \left[ 0,1\right]^2 \right)}}\)
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne.
\(\displaystyle{ a}\) jest parametrem od którego zależy wartość prawdopodobieństwa nie obliczamy go tylko ostateczny wynik będzie je uwzględniał.
Prawdopodobieństwo geometryczne.
Czyli nasze prawdopodobieństwo to \(\displaystyle{ \frac49}\) ?
Ostatnio zmieniony 1 lip 2019, o 02:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Prawdopodobieństwo geometryczne.
Jak policzyłem to wyszło \(\displaystyle{ \frac{1}{2x \cdot y}}\).
Ostatnio zmieniony 1 lip 2019, o 02:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Gosda
- Użytkownik
- Posty: 340
- Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oulu
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 60 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne.
Janusz Tracz, a czy przypadkiem nie powinniśmy napisać nieco inaczej:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a \le \min(x,y) \\ a \le 1 - \max(x,y) \\ a \le |x-y| \end{cases}}\),
bo w Twoim rysunku podstawienie \(\displaystyle{ a = 0}\) daje nie do końca poprawną odpowiedź \(\displaystyle{ 1/2}\).
\(\displaystyle{ \begin{cases} a \le \min(x,y) \\ a \le 1 - \max(x,y) \\ a \le |x-y| \end{cases}}\),
bo w Twoim rysunku podstawienie \(\displaystyle{ a = 0}\) daje nie do końca poprawną odpowiedź \(\displaystyle{ 1/2}\).
Prawdopodobieństwo geometryczne.
Będę wdzięczny jeśli ktoś zrobi to od a do z, bo próbuje to zrozumieć ale nie mam zielonego pojęcia jedynie jestem pewny omegi.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne.
Dwakoty \(\displaystyle{ 1/2x*y}\) to na pewno zła odpowiedź niezależnie od tego czy zrobiłem to dobrze czy źle. Każda odpowiedź z literkami innymi niż \(\displaystyle{ a}\) jest błędna.
Gosda myślałem nad tym ale ostatecznie zostawiłem bo wartości \(\displaystyle{ x,y,1-x-y}\) traktuję jak długości (czyli nie losuję punktów tylko długości). Ale faktycznie to chyba będzie błędne bo nie mogę wylosować długości większych niż \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) dwa razy (rysunek jednak wskazuje na coś innego). Dzięki za czujność.
Gosda myślałem nad tym ale ostatecznie zostawiłem bo wartości \(\displaystyle{ x,y,1-x-y}\) traktuję jak długości (czyli nie losuję punktów tylko długości). Ale faktycznie to chyba będzie błędne bo nie mogę wylosować długości większych niż \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) dwa razy (rysunek jednak wskazuje na coś innego). Dzięki za czujność.