Witam, proszę o pomoc w zadaniu.
Niech \(\displaystyle{ X}\) będzie zmienna losową o rozkładzie danym przez
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c|c|c}
x_i &-2 & 0 & 2 & 3\\
\hline
p_i &0,1 & a & 0,2 & 0,3
\end{array}}\)
1.Wyznacz rozkład zmiennych \(\displaystyle{ Y = 3X + 2}\)
i
\(\displaystyle{ Z =X^2 - 1}\)
2.Oblicz \(\displaystyle{ EY, D^2Y}\)
3.Wyznacz dystrybuantę zmiennej \(\displaystyle{ Y}\) i narysuj ją
Najpierw liczymy \(\displaystyle{ a = 0,4}\)
\(\displaystyle{ EY, D^2Y}\) liczy się podobnie do \(\displaystyle{ EX, D^2X}\)? Bo to 2 umiem. I też w jaki sposób ugryźć dystrybuantę zmiennej \(\displaystyle{ Y}\)? Zmiennej \(\displaystyle{ X}\) bym ogarnęła z tabelki, a \(\displaystyle{ Y}\)?
Zmienna losowa - rozkład zmiennych
Zmienna losowa - rozkład zmiennych
Ostatnio zmieniony 26 cze 2019, o 22:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Tabele też robimy w LaTeXu.
Powód: Tabele też robimy w LaTeXu.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Zmienna losowa - rozkład zmiennych
Układamy tabelkę rozkładu zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y}\)
\(\displaystyle{ (y_{i}, p_{i})}\)
i zmiennej losowej \(\displaystyle{ Z}\)
\(\displaystyle{ (z_{i}, p_{i})}\)
Korzystamy z definicji dystrybuanty zmiennej losowej dyskretnej
\(\displaystyle{ F(y) = \sum_{(i: y_{i}< y)} p_{i}}\)
Rysujemy wykres funkcji schodkowej \(\displaystyle{ F(y).}\)
\(\displaystyle{ (y_{i}, p_{i})}\)
i zmiennej losowej \(\displaystyle{ Z}\)
\(\displaystyle{ (z_{i}, p_{i})}\)
Korzystamy z definicji dystrybuanty zmiennej losowej dyskretnej
\(\displaystyle{ F(y) = \sum_{(i: y_{i}< y)} p_{i}}\)
Rysujemy wykres funkcji schodkowej \(\displaystyle{ F(y).}\)
Re: Zmienna losowa - rozkład zmiennych
Rozkład zmiennych dla \(\displaystyle{ Z =X^2 - 1}\) będzie to:
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c|c|c} x_i &3 & -1 &3 & 8\\ \hline p_i &0,1 & a & 0,2 & 0,3 \end{array}}\)
Dobrze?
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c|c|c} x_i &3 & -1 &3 & 8\\ \hline p_i &0,1 & a & 0,2 & 0,3 \end{array}}\)
Dobrze?