Cześć, mam problem z takim zadaniem:
W pojemniku jest 8 kartek wymieszanych, na każdej z nich wypisano po jednej literce: "a", "g", "i", "n","o","r","t","w", Jakie jest prawdopodobieństwo, że po wylosowaniu i ułożeniu kolejno kartek NIE otrzymamy słowa "grawiton".
Więc tak najpierw liczę moc zdarzenia A'-ułożenie z kartek słowa grawiton - i moc tego zdarzenia według mnie wynosi 1. Następnie pojawia się problem obliczenia zbioru Omega i tego już nie wiem jak zrobić, dlatego bardzo proszę o pomoc.
Ułożenie napisu
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 22 cze 2019, o 11:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Ułożenie napisu
\(\displaystyle{ \left| A'\right| =1 \cdot 1 \cdot 1 \cdot 1 \cdot 1 \cdot 1 \cdot 1 \cdot 1 =1 \\
\left| \Omega\right| = 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1 =8!\\
P(A)=1- \frac{1}{8!}}\)
\left| \Omega\right| = 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1 =8!\\
P(A)=1- \frac{1}{8!}}\)