Z kwadratu jednostkowego wybrano losowy punkt o współrzędnych \(\displaystyle{ (x, y)}\). Oblicz \(\displaystyle{ P \left( x-y < \frac12 \right)}\).
Jest ktoś w stanie wytłumaczyć jak rozwiązywać takie zadania?
Prawdopodobieństwo geometryczne
Prawdopodobieństwo geometryczne
Ostatnio zmieniony 18 cze 2019, o 10:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne
Z kwadratu o wierzchołkach \(\displaystyle{ (0,0) \ , \ (1,0) \ , \ (1,1) \ , \ (0,1)}\) losujemy punkt. Jakie są szanse że spełnia on zależność \(\displaystyle{ y>x- \frac{1}{2}}\). Rysujesz kwadrat i zaznaczasz tę część półpłaszczyzny \(\displaystyle{ y>x- \frac{1}{2}}\) która na nim leży. Prawdopodobieństwo to stosunek pola zaznaczonego na kwadracie obszaru do pola kwadratu. Tu \(\displaystyle{ P= \frac{7}{8}}\)
Prawdopodobieństwo geometryczne
Dziękuję!
A jak mam \(\displaystyle{ y > x - \frac{1}{2}}\) to co jest tym \(\displaystyle{ x}\)? Zawsze w takich zadaniach będzie \(\displaystyle{ x -}\) coś i wtedy zaznaczam to co jest po \(\displaystyle{ x -}\) na kwadracie?
Z czego to wynika?
\(\displaystyle{ y}\) to jest mniejsza część kwadratu, a \(\displaystyle{ x}\) większa?
A jak mam \(\displaystyle{ y > x - \frac{1}{2}}\) to co jest tym \(\displaystyle{ x}\)? Zawsze w takich zadaniach będzie \(\displaystyle{ x -}\) coś i wtedy zaznaczam to co jest po \(\displaystyle{ x -}\) na kwadracie?
Z czego to wynika?
\(\displaystyle{ y}\) to jest mniejsza część kwadratu, a \(\displaystyle{ x}\) większa?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne
Tu niefortunnie użyto sformułowania kwadrat jednostkowy , co de facto oznacza dowolny kwadrat o boku 1. Aby usensownić zadanie przyjąłem że liczymy po kwadracie gdzie \(\displaystyle{ x,y \in \left\langle 0,1\right\rangle}\)
Prawdopodobieństwem będzie stosunek pola zakreskowanej części kwadratu do pola kwadratu.
\(\displaystyle{ (x,y)}\) to współrzędne punktu, zgodnie z treścią zadania. Rysunek wymaga jeszcze dorysowania osi układu współrzędnych i zakreskowania obszaru nad prostą.Polma pisze:A jak mam \(\displaystyle{ y > x - \frac{1}{2}}\) to co jest tym \(\displaystyle{ x}\)?
Prawdopodobieństwem będzie stosunek pola zakreskowanej części kwadratu do pola kwadratu.
Niestety nie. Mogą być koła, pierścienie, odcinki, objętości itp, itd, etc. Ale nie ma co się zrażać, temat jest do ogarnięcia.Polma pisze: Zawsze w takich zadaniach będzie \(\displaystyle{ x -}\) coś i wtedy zaznaczam to co jest po \(\displaystyle{ x -}\) na kwadracie?