W populacji kotów jest \(\displaystyle{ 25 \%}\) pręgowatych. W kamienicy mieszka \(\displaystyle{ 6}\) kotów?
Jakie jest prawdopodobieństwo, że co najmniej dwa koty są pręgowate?
Czy tu wystarczy?
\(\displaystyle{ P(X \ge 2)= 1 - \left( \frac{3}{4} \right) ^{6}- \frac{1}{4} \cdot \left( \frac{3}{4}\right) ^{5}}\)
Czy trzeba skorzystać z jakiegoś innego wzoru, którego nie znam?
Populacja kotów
-
- Użytkownik
- Posty: 260
- Rejestracja: 1 lut 2015, o 19:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 68 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8570
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 306 razy
- Pomógł: 3347 razy
Re: Populacja kotów
Raczej:
\(\displaystyle{ P=1-{6 \choose 0}\left( \frac{1}{4} \right)^0\left( \frac{3}{4} \right)^6- {6 \choose 1}\left( \frac{1}{4} \right)^1\left( \frac{3}{4} \right)^5=1-\left( \frac{3}{4} \right)^6- 6 \cdot \frac{1}{4} \cdot \left( \frac{3}{4} \right)^5}\)
Użyłem schematu Bernoulliego.
\(\displaystyle{ P=1-{6 \choose 0}\left( \frac{1}{4} \right)^0\left( \frac{3}{4} \right)^6- {6 \choose 1}\left( \frac{1}{4} \right)^1\left( \frac{3}{4} \right)^5=1-\left( \frac{3}{4} \right)^6- 6 \cdot \frac{1}{4} \cdot \left( \frac{3}{4} \right)^5}\)
Użyłem schematu Bernoulliego.