Niech \(\displaystyle{ X}\) będzie zmienną losową o rozkładzie normalnym \(\displaystyle{ N(11,4)}\). Oblicz następujące prawdopodobieństwa:
(a) \(\displaystyle{ P(X \le 5)}\)
(b) \(\displaystyle{ P(X \ge 4)}\)
(c) \(\displaystyle{ P(X \le -2)}\)
Myślałem, żeby w podpunkcie (a) policzyć całkę z gęstości, ale wyszła nieelementarna, więc coś musiałem zrobić nie tak. Mógłbym prosić o pomoc/podpowiedź jak do tego podejść?
Obliczyć prawdopodobieństwa
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4068
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Obliczyć prawdopodobieństwa
Całka z gęstości rozkładu normalnego zawsze wychodzi nieelementarna dlatego wartości są w tablicach dla rozkładu znormalizowanego. Całkę z gęstości możesz tylko przybliżać albo znormalizuj swój rozkład a potem posłuż się dystrybuantą (z definicji da Ci to prawdopodobieństwo).
Ogólnie gdy \(\displaystyle{ X\sim\mathcal{N}\left( \mu, \sigma\right)}\) to
\(\displaystyle{ \mathbb{P}\left( X \le x\right)=\Phi \left( \frac{x-\mu}{\sigma} \right)}\)
gdzie \(\displaystyle{ \Phi \left( \cdot \right)}\) to dystrybuanta rozkładu normalnego
Ogólnie gdy \(\displaystyle{ X\sim\mathcal{N}\left( \mu, \sigma\right)}\) to
\(\displaystyle{ \mathbb{P}\left( X \le x\right)=\Phi \left( \frac{x-\mu}{\sigma} \right)}\)
gdzie \(\displaystyle{ \Phi \left( \cdot \right)}\) to dystrybuanta rozkładu normalnego