Niech \(\displaystyle{ X_1,X_2,...,}\) będzie ciągiem niezależnych zmiennych losowych takich, że:
\(\displaystyle{ P \left( X_1=0 \right) =P \left( X_1=1 \right) =1/2}\)
\(\displaystyle{ P \left( X_k= \frac{1}{k^2} \right) =P \left( X_k=1 \right) =1/2- \frac{1}{2k^2}}\), \(\displaystyle{ P \left( X_k=-k^3 \right) =P \left( X_k=k^3 \right) = \frac{1}{2k^2}}\), dla \(\displaystyle{ k=2,3,...}\)
Rozstrzygnij czy ciąg
\(\displaystyle{ S_n= \frac{1}{n} \sum_{k=1}^{n}X_k}\)
jest zbieżny prawie na pewno przy \(\displaystyle{ n \rightarrow \infty}\). Jeżeli ta granica istnieje znajdź ją.
Jak to zrobić?
Ciąg niezależnych zmiennych losowych
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Ciąg niezależnych zmiennych losowych
Ostatnio zmieniony 14 cze 2019, o 23:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.