Niech Xn będzie ciągiem

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3395
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Niech Xn będzie ciągiem

Post autor: max123321 »

Niech \(\displaystyle{ (X_n)_{n=1}^{\infty}}\) będzie ciągiem niezależnych zmiennych losowych o tym samym rozkładzie wykładniczym z parametrem \(\displaystyle{ \lambda}\). Wykaż, że prawie na pewno:

\(\displaystyle{ \lim \sup_{n \to \infty} \frac{X_n}{\ln n}= \frac{1}{\lambda}}\)

Jak to zrobić?
ODPOWIEDZ