Mam takie zadanie:
Niech\(\displaystyle{ X_1, X_2, ...,X_n}\) będą niezależnymi zmiennymi losowymi o jednakowym rozkładzie.
Znaleźć rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ \bar{X} = \frac{1}{n} \sum_{i=1}^{n}X_i}\) jeśli \(\displaystyle{ X_1}\) ma rozkład \(\displaystyle{ \mathcal{N}(\mu,\sigma ^2)}\)
I nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać, może jakoś indukcyjnie splotem?
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Znajdź rozkład średniej zmiennych losowych.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Znajdź rozkład średniej zmiennych losowych.
W sumie tak można, ale wtedy jest trochę do liczenia. Przy czym wtedy wygodniej byłoby znaleźć w ten sposób rozkład \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}X_i}\) (ta \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\) też się zmienia oczywiście wraz z \(\displaystyle{ n}\), więc psułaby trochę rachunki), a potem pokazać, jak zadziała pomnożenie przez \(\displaystyle{ \frac 1 n}\).
A czy znasz może funkcje charakterystyczne? Z ich użyciem byłoby szybciej (funkcja charakterystyczna sumy skończenie wielu niezależnych zmiennych losowych to iloczyn ich funkcji charakterystycznych).
Można też przez funkcje tworzące momenty, ostatecznie przez własności wielowymiarowego rozkładu normalnego.
A czy znasz może funkcje charakterystyczne? Z ich użyciem byłoby szybciej (funkcja charakterystyczna sumy skończenie wielu niezależnych zmiennych losowych to iloczyn ich funkcji charakterystycznych).
Można też przez funkcje tworzące momenty, ostatecznie przez własności wielowymiarowego rozkładu normalnego.
- Leoneq
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 27 mar 2017, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
Re: Znajdź rozkład średniej zmiennych losowych.
Właśnie poznaję funkcje charakterystyczne, więc może wtedy na coś wpadnę.
Czyli wtedy \(\displaystyle{ \phi_{\bar{X}} \left( t \right) =\phi_{X_1} \left( \frac{t}{n} \right) \cdot ... \cdot \phi_{X_n} \left( \frac{t}{n} \right)}\)??
Czyli wtedy \(\displaystyle{ \phi_{\bar{X}} \left( t \right) =\phi_{X_1} \left( \frac{t}{n} \right) \cdot ... \cdot \phi_{X_n} \left( \frac{t}{n} \right)}\)??
Ostatnio zmieniony 8 cze 2019, o 13:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Znajdź rozkład średniej zmiennych losowych.
Zgadza się. No i trzeba tutaj znać ogólną postać funkcji charakterystycznej zmiennej losowej o rozkładzie normalnym \(\displaystyle{ \mathcal{N}(\mu, \sigma^2)}\). To tak się przedstawia:
\(\displaystyle{ e^{\mu it- \frac{\sigma^2t^2}{2} }}\)
\(\displaystyle{ e^{\mu it- \frac{\sigma^2t^2}{2} }}\)