Całkowanie przez części-RRS

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Dejvid96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2 lis 2018, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 4 razy

Całkowanie przez części-RRS

Post autor: Dejvid96 »

Rozwiązałem zadanie i chcę sprawdzić, czy na pewno dobrze.
NIech \(\displaystyle{ X_t=tW_t}\) oraz \(\displaystyle{ Y_t=e^{W_t}}\). Oblicz \(\displaystyle{ d\Big(\frac{X_t}{Y_t}\Big).}\)
Korzystam ze wzory na całkowanie przez części:
\(\displaystyle{ d\Big(X_t\cdot\frac{1}{Y_t}\Big)=X_td\Big(\frac{1}{Y_t}\Big)+\frac{1}{Y_t}dX_t+d[X,\frac{1}{Y}]_t}\)
i wyszło mi na końcu:
\(\displaystyle{ d\Big(X_t\cdot\frac{1}{Y_t}\Big)=-tW_te^{-W_t}dW_t+\frac{1}{2}tW_te^{-W_t}dt+\frac{1}{e^{W_t}}dW_t-e^{-W_t}dt}\).
Proszę o sprawdzenie
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Całkowanie przez części-RRS

Post autor: Tmkk »

Nie jest dobrze. Pokaż jak liczysz.
ODPOWIEDZ