Prawdopodobieństwo zdarzenia
-
- Użytkownik
- Posty: 266
- Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 69 razy
Prawdopodobieństwo zdarzenia
Podręcznik wydano w nakładzie \(\displaystyle{ 5000}\) egzemplarzy. Prawdopodobieństwo zdarzenia, że podręcznik został źle oprawiony jest równe \(\displaystyle{ 0,001}\). Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia, że w nakładzie pojawią się co najmniej dwie źle oprawione książki (za pomocą rozkładu Poissona).
Ostatnio zmieniony 1 cze 2019, o 09:23 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Prawdopodobieństwo zdarzenia
\(\displaystyle{ X \sim Poisson( \lambda = 5)}\)
\(\displaystyle{ \Pr( X \geq 2) =1 - \Pr( X=0) - \Pr(X= 1).}\)
\(\displaystyle{ \Pr(X \geq 2) = 1 - \frac{5^{0}}{0!}e^{-5} - \frac{5^1}{1!}e^{-5}=...}\)
\(\displaystyle{ \Pr( X \geq 2) =1 - \Pr( X=0) - \Pr(X= 1).}\)
\(\displaystyle{ \Pr(X \geq 2) = 1 - \frac{5^{0}}{0!}e^{-5} - \frac{5^1}{1!}e^{-5}=...}\)