Schemat Bernoulliego
Schemat Bernoulliego
Dziewczyna trzyma w dłoni 4 źdźbła tak, że ich końce sterczą z obu stron dłoni. Jej przyjaciółka wiąże (losowo) te końce parami, oddzielnie po obu stronach dłoni. Jakie jest prawdopodobieństwo, że powiązane źdźbła utworzą zamknięty krąg ( wróży to dziewczynie wiążącej źdźbła zamążpójście w najbliższym roku).
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Schemat Bernoulliego
Mamy trzy możliwości powiązania w pary górnych końców czterech źdźbeł (rys.).
Do każdej z tych możliwości istnieją trzy możliwości połączenia w pary dolnych końców.
Wszystkich możliwości połączeń trzech źdźbeł jest więc \(\displaystyle{ 3\cdot 3 = 9.}\)
Dla każdego z trzech możliwych przypadków powiązania górnych końców dolne końce można powiązać na dwa sposoby tak aby utworzyły okrąg (rys).
Prawdopodobieństwo zamążpójścia:
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{3\cdot 2}{9} = \frac{6}{9} = \frac{2}{3}.}\)
Interpretacja otrzymanego wyniku
................................................
Do każdej z tych możliwości istnieją trzy możliwości połączenia w pary dolnych końców.
Wszystkich możliwości połączeń trzech źdźbeł jest więc \(\displaystyle{ 3\cdot 3 = 9.}\)
Dla każdego z trzech możliwych przypadków powiązania górnych końców dolne końce można powiązać na dwa sposoby tak aby utworzyły okrąg (rys).
Prawdopodobieństwo zamążpójścia:
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{3\cdot 2}{9} = \frac{6}{9} = \frac{2}{3}.}\)
Interpretacja otrzymanego wyniku
................................................