Udowodnić zależność:
\(\displaystyle{ P(A|B) > P( \neg A|B) \Leftrightarrow P(A) > P(B| \neg A)}\)
Od czego zacząć?
Udowdnić zależność (p-wo warunkowe)
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 4 maja 2019, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 22206
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Udowdnić zależność (p-wo warunkowe)
Rzucamy raz kostką. \(\displaystyle{ A=\text{wypadlo}>3}\), \(\displaystyle{ B=\text{wypadło}\leq 6}\).
Przelicz co wyszło
Przelicz co wyszło
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 4 maja 2019, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 5 razy
Re: Udowdnić zależność (p-wo warunkowe)
\(\displaystyle{ P(A|B) > P( \neg A|B) \Leftrightarrow P(A) > P(B| \neg A)}\)
\(\displaystyle{ P(A|B) = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P( \neg A|B) = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frec 1 2}\)
\(\displaystyle{ P(B| \neg A) = 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} > \frac{1}{2} \Leftrightarrow \frac{1}{2} > 1}\)
\(\displaystyle{ "0" \Leftrightarrow "0"}\)
\(\displaystyle{ P(A|B) = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P( \neg A|B) = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frec 1 2}\)
\(\displaystyle{ P(B| \neg A) = 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} > \frac{1}{2} \Leftrightarrow \frac{1}{2} > 1}\)
\(\displaystyle{ "0" \Leftrightarrow "0"}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Re: Udowdnić zależność (p-wo warunkowe)
a4karo dał zły przykład. Spróbuj taki:
Rzucamy raz kostką.
\(\displaystyle{ A}\)- wypadło \(\displaystyle{ 4,5,6}\).
\(\displaystyle{ B}\)-wypadło \(\displaystyle{ 1,2}\).
EDIT. Sorry powinno być:
\(\displaystyle{ A}\)- wypadło \(\displaystyle{ 4,5,6}\).
\(\displaystyle{ B}\)-wypadło \(\displaystyle{ 1}\).
Rzucamy raz kostką.
\(\displaystyle{ A}\)- wypadło \(\displaystyle{ 4,5,6}\).
\(\displaystyle{ B}\)-wypadło \(\displaystyle{ 1,2}\).
EDIT. Sorry powinno być:
\(\displaystyle{ A}\)- wypadło \(\displaystyle{ 4,5,6}\).
\(\displaystyle{ B}\)-wypadło \(\displaystyle{ 1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 4 maja 2019, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 5 razy
Re: Udowdnić zależność (p-wo warunkowe)
Domyślam się, że chcecie podać mi kontrprzykład
W takim razie: pytanie, czy przeoczyłem jakieś założenia?
(Nie)zależność zdarzeń?
W takim razie: pytanie, czy przeoczyłem jakieś założenia?
(Nie)zależność zdarzeń?