Rzucamy kostką

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Rzucamy kostką

Post autor: max123321 »

Rzucamy kostką do momentu wypadnięcia dwójki lub trójki (łącznie, niekoniecznie pod rząd).
Załóżmy, że rzuciliśmy więcej niż piętnaście razy. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że wśród uzyskanych liczb oczek w pierwszych piętnastu rzutach pojawiła się dwójka lub trójka.

Proszę o sprawdzenie poniższego rozwiązania:

Prawdopodobieństwo, że rzuciliśmy więcej niż piętnaście razy liczyłem w innym temacie i wynosi ono:
\(\displaystyle{ 2 \cdot \left( \frac{5}{6} \right)^{15}-\left( \frac{2}{3} \right)^{15}}\). Prawdopodobieństwo przecięcia, że pojawiła się dwójka lub trójka z tym, że rzucono więcej niż piętnaście razy wynosi \(\displaystyle{ 2 \cdot \left( \frac{5}{6} \right)^{15}-2\left( \frac{2}{3} \right)^{15}}\) bo trzeba jeszcze odjąć możliwość, że nie wypadła ani dwójka ani trójka. Więc prawdopodobieństwo warunkowe o które pytają wynosi:
\(\displaystyle{ \frac{2 \cdot \left( \frac{5}{6} \right)^{15}-2\left( \frac{2}{3} \right)^{15}}{2 \cdot \left( \frac{5}{6} \right)^{15}-\left( \frac{2}{3} \right)^{15} }}\)

Czy tak jest dobrze?
Awatar użytkownika
MrCommando
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 554
Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock/MiNI PW
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 107 razy

Rzucamy kostką

Post autor: MrCommando »

Jak dla mnie wynik wygląda OK.
ODPOWIEDZ