Witajcie, założyłem konto aby znaleźć odpowiedź na to nurtujące mnie zagadnienie:
Mamy \(\displaystyle{ 6}\) różnych kart, (przy czym nas interesuje nas jedna konkretna). Pięciu graczy kolejno wybiera jedną kartę i resztę przekazuje dalej, aż ostatni gracz losuje jedną z dwóch kart a drugą odrzuca. Doszedłem więc do tego iż prawdopodobieństwo kolejno wynosi:
\(\displaystyle{ \frac16 (16.6\%)\\
\frac15 (20\%)\\
\frac14 (25\%)\\
\frac13 (33,3\%)\\
\frac12 (50\%)}\)
Jaka jest jednak łączna/ogólna szansa że interesująca nas karta znajdzie się w grze?
Z góry dzięki za rozwianie wątpliwości
Prawdopodobieństwo wyboru konkretnej karty przy kilku próbac
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 9 maja 2019, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Prawdopodobieństwo wyboru konkretnej karty przy kilku próbac
Ostatnio zmieniony 9 maja 2019, o 21:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Prawdopodobieństwo wyboru konkretnej karty przy kilku próbac
Nie tak.
Drugi ma szansę wylosować kartę tylko wtedy gdy pierwszy jej nie wylosował. Ty tego nie bierzesz pod uwagę.
Drugi ma szansę wylosować kartę tylko wtedy gdy pierwszy jej nie wylosował. Ty tego nie bierzesz pod uwagę.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 9 maja 2019, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Re: Prawdopodobieństwo wyboru konkretnej karty przy kilku pr
Tak, właśnie o tym pomyślałem później. W związku z tym da się w ogóle policzyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Prawdopodobieństwo wyboru konkretnej karty przy kilku pr
Oczywiście, że się da.
Chociaż należałoby sprecyzować ,,karta znajdzie się w grze".
Jak ?
Szansa pierwszego była dobrze określona.
Szansa drugiego - wyciągnie ją gdy pierwszy nie wyciągnie, czyli mamy \(\displaystyle{ \frac{1}{5}\cdot \frac{5}{6}}\)
Szansa trzeciego - (dla Ciebie)
Chociaż należałoby sprecyzować ,,karta znajdzie się w grze".
Jak ?
Szansa pierwszego była dobrze określona.
Szansa drugiego - wyciągnie ją gdy pierwszy nie wyciągnie, czyli mamy \(\displaystyle{ \frac{1}{5}\cdot \frac{5}{6}}\)
Szansa trzeciego - (dla Ciebie)