Strzelec trafia w cel z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 0,7}\). Jaka jest najbardziej prawdopodobna liczba trafień w \(\displaystyle{ 18}\) strzałach? Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że strzelec trafi w cel dokładnie tyle razy?
Proszę o wskazówki, w jaki sposób należy rozwiązać powyższe zadanie.
Najbardziej prawdopodobna liczba trafień.
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 5 lis 2013, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
Najbardziej prawdopodobna liczba trafień.
Ostatnio zmieniony 8 maja 2019, o 16:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Najbardziej prawdopodobna liczba trafień.
W schemacie Bernoulliego wartość oczekiwana to \(\displaystyle{ n \cdot p}\) gdzie \(\displaystyle{ n}\) to ilość prób, a \(\displaystyle{ p}\) to prawdopodobieństwo sukcesu w jednej próbie.
\(\displaystyle{ 18 \cdot 0,7=12,6}\)
Sprawdź prawdopodobieństwa uzyskania 12 i 13 sukcesów i wybierz większe z nich.
\(\displaystyle{ 18 \cdot 0,7=12,6}\)
Sprawdź prawdopodobieństwa uzyskania 12 i 13 sukcesów i wybierz większe z nich.