Prawdopodobieństwo, że punkty A, B, C utworzą trójkąt o polu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
norbi1952
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 5 lis 2013, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy

Prawdopodobieństwo, że punkty A, B, C utworzą trójkąt o polu

Post autor: norbi1952 »

Dany jest okrą o promieniu \(\displaystyle{ r = 4}\). Niech \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) będą końcami jego średnicy (tzn. najdłuższej cięciwy). Wybieramy losowo punkt \(\displaystyle{ C}\) na okręgu. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że punkty \(\displaystyle{ A, B}\) i \(\displaystyle{ C}\) utworzą trójkąt o polu większym niż \(\displaystyle{ 8}\) ?



Aby pole trójkąta było większe od \(\displaystyle{ 8}\), punkt \(\displaystyle{ C}\) musi znaleźć się poniżej \(\displaystyle{ y = -2}\) lub powyżej \(\displaystyle{ y = 2}\) (pogrubione na okręgu). \(\displaystyle{ \left| \Omega \right|}\) wynosi \(\displaystyle{ 8 \pi}\) z długości okręgu.
W jaki sposób mogę wyliczyć długość pogrubionego łuku, potrzebnego do \(\displaystyle{ \left| A\right|}\), nie znając kąta \(\displaystyle{ \alpha}\)? Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 6 maja 2019, o 21:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Prawdopodobieństwo, że punkty A, B, C utworzą trójkąt o polu

Post autor: piasek101 »

Dlaczego nie chcesz używać (znanego) kąta ?
norbi1952
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 5 lis 2013, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy

Re: Prawdopodobieństwo, że punkty A, B, C utworzą trójkąt o

Post autor: norbi1952 »

Który kąt jest znany?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Prawdopodobieństwo, że punkty A, B, C utworzą trójkąt o

Post autor: piasek101 »

Np \(\displaystyle{ \alpha}\) (inne oczywiście też).

Masz gdzieś trójkąt prostokątny o danych dwóch bokach - czyli i kątach.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Prawdopodobieństwo, że punkty A, B, C utworzą trójkąt o

Post autor: a4karo »

I tak nie da się rozwiązać zadania bez doprecyzowania pojęcia "Wybieramy losowo punkt C na okręgu".

Zakładająć, że średnica leży symetrycznie na osi OX możemy wybierać losowo punkt na okręgu losując jego współrzędną \(\displaystyle{ x}\), współrzędną \(\displaystyle{ y}\), kąt pomiędzy pomiędzy jego promieniem wadzącym a osią OX. Za każdym razem dostaniemy inny wynik
ODPOWIEDZ