Zdarzenia losowe a sigma-ciało

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Rozbitek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 22 lut 2017, o 14:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 8 razy

Zdarzenia losowe a sigma-ciało

Post autor: Rozbitek »

Czy dobrze myślę, że sigma-ciało \(\displaystyle{ \mathcal{F}}\) to nic innego jak wszystkie zdarzenia losowe?

Czy zatem ilość wszystkich możliwych zdarzeń sprzyjających jest równa rzędowi \(\displaystyle{ \mathcal{F}}\)?

Czemu wtedy w prawdopodobieństwie klasycznym piszemy:

\(\displaystyle{ P(A) = \frac{|A|}{|\Omega|}}\)
A nie: \(\displaystyle{ P(A) = \frac{|\mathcal{F}|}{|\Omega|}}\)?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Zdarzenia losowe a sigma-ciało

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ A \subseteq \Omega, \ \ \Omega \subset \mathcal{F}.}\)
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Zdarzenia losowe a sigma-ciało

Post autor: Kaf »

janusz47 pisze:\(\displaystyle{ A \subseteq \Omega, \ \ \Omega \subset \mathcal{F}.}\)
Raczej \(\displaystyle{ A \subseteq \Omega, \Omega \in \mathcal{F}}\).
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Zdarzenia losowe a sigma-ciało

Post autor: janusz47 »

Obydwa zapisy są poprawne, bo zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych jest podzbiorem rodziny wszystkich zdarzeń probabilizowalnych \(\displaystyle{ \math{F}}\) jako zdarzenie pewne, należy więc do sigma ciała \(\displaystyle{ \math{F}.}\)

Tak jak zdarzenie \(\displaystyle{ \math{A}\in \Omega,}\) w szczególnym przypadku \(\displaystyle{ \math{A} = \Omega.}\) gdy \(\displaystyle{ \math{A}}\) jest zdarzeniem pewnym.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Zdarzenia losowe a sigma-ciało

Post autor: Premislav »

Niestety mylisz zawieranie z należeniem. To, że \(\displaystyle{ \Omega}\) należy do sigma ciała \(\displaystyle{ \mathcal{F}}\), to znaczy, że jest jego elementem, a nie podzbiorem! Właściwym symbolem jest tu \(\displaystyle{ \in}\), niewłaściwym symbolem jest tu \(\displaystyle{ \subset}\). Przecież elementy \(\displaystyle{ \Omega}\) zazwyczaj nie są nawet zbiorami (jeśli nie patrzymy na to od strony formalizacji matematyki na gruncie ZFC, gdzie wszystko jest zbiorem), więc jak sobie wyobrażasz, żeby w ogólności było \(\displaystyle{ \Omega \subset \mathcal{F}}\)? Znowu to samo: została Ci zwrócona uwaga na pomyłkę (każdy się może pomylić, mylisz się Ty, mylę się ja, myli się czasem profesor nauk matematycznych), zamiast przyjąć to do wiadomości, obstajesz przy swoim, robiąc z ludzi kretynów. Czemu?
ODPOWIEDZ