Mam problem z załapaniem toku rozumowania w tego typu zadaniach, byłby ktoś tak miły i rozpisał mi to?
Prawdopodobieństwo wygrania na loterii wynosi 0,001. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że wśród 300 grających wygra:
a) dokładnie jeden,
b) co najmniej dwóch,
c) co najwyżej jeden.
d) jaka jest średnia liczba wygranych oraz odchylenie standardowe.
Na pewnej wyspie w ciągu dekady dochodzi przeciętnie do 2 erupcji wulkanu. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że na tej wyspie w ciągu 10 lat dojdzie do:
a) dokładnie 3 erupcji,
b) co najwyżej 2 erupcji,
c) co najmniej 1 erupcji.
d) Jaka jest średnia liczba erupcji w ciągu dekady oraz odchylenie standardowe?
Dwa zadania z prawdopodobieństwa, problem z rozwiązaniem
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Dwa zadania z prawdopodobieństwa, problem z rozwiązaniem
Zadanie 1
Przybliżenie rozkładu Bernoulliego rozkładem Poissona z parametrem \(\displaystyle{ \lambda = 300\cdot 0,001=0,3.}\)
Zadanie 2
Schemat Bernoulliego z prawdopodobieństwem sukcesu \(\displaystyle{ p = \frac{2}{10}.}\)
Przybliżenie rozkładu Bernoulliego rozkładem Poissona z parametrem \(\displaystyle{ \lambda = 300\cdot 0,001=0,3.}\)
Zadanie 2
Schemat Bernoulliego z prawdopodobieństwem sukcesu \(\displaystyle{ p = \frac{2}{10}.}\)