Wybór 3 grup przez 5 studentów
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 7 kwie 2019, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Wybór 3 grup przez 5 studentów
"5 studentów powtarzających dany rok studiów wybiera losowo, każdy neizależnie od pozostałych, jedną z trzech równoległych grup. Zakładając, że wszystkie rozmieszczenia tych studentów są jednakowo prawdopodobne, znaleźć prawdopodobieństwo tego, że:
a) wszyscy znajdą się w pierwszej grupie,
b) wszyscy znajdą się w jednej grupie,
c) w pierwszej grupie znajdzie się dokładnie jeden student,
d) w jednej z grup znajdzie się dokładnie jeden student."
Z góry dziękuję za udzieloną pomoc.
Pozdrawiam.
a) wszyscy znajdą się w pierwszej grupie,
b) wszyscy znajdą się w jednej grupie,
c) w pierwszej grupie znajdzie się dokładnie jeden student,
d) w jednej z grup znajdzie się dokładnie jeden student."
Z góry dziękuję za udzieloną pomoc.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 7 kwie 2019, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Wybór 3 grup przez 5 studentów
Niestety nie. Gubię się w kombinatoryce. Na wstępie nie wiem nawet czy do obliczenia \(\displaystyle{ \Omega}\) przyjąć kombinację, wariację, czy też wariację bez powtórzeń. Każdą pomoc chętnie przyjmę. Nawet minimalne naprowadzenie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 22209
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Wybór 3 grup przez 5 studentów
To pomyśl na ile sposobów da się każdemu ze studentów przypisać grupę.
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2019, o 20:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 7 kwie 2019, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Wybór 3 grup przez 5 studentów
Moim zdaniem, jest to wariacja z powtórzeniami, jednak nie wiem czy moje przypuszczenia są poprawne.-- 7 kwi 2019, o 21:00 --\(\displaystyle{ \Omega= W_{3}^{5}=243}\)
a) \(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{243}}\)
b) \(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{243}}\)
c) ???
d) ???
Czy takie rozwiązanie jest poprawne? Wciąż nie wiem, co zrobić z 2 ostatnimi podpunktami.
a) \(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{243}}\)
b) \(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{243}}\)
c) ???
d) ???
Czy takie rozwiązanie jest poprawne? Wciąż nie wiem, co zrobić z 2 ostatnimi podpunktami.
-
- Użytkownik
- Posty: 22209
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Wybór 3 grup przez 5 studentów
Brrrr, makabryczna sytuacja: próbowałęś odgadnąć model zamiast go wyrozumować.
Pierwszemu studentowi grupę można przypisać na 3 sposoby. drugiemu też, więc obu na \(\displaystyle{ 3\cdot 3}\) a pięciu na \(\displaystyle{ 3\cdot 3\cdot 3\cdot 3\cdot 3}\). I fakt, że znasz nazwę (wariacja z powtórzeniami) w niczym tu nie pomaga.
A) ok
B) OK
c: jak już jednego "wpiszesz" do pierwszej grupy, to co musisz zrobić z pozostałymi?
Pierwszemu studentowi grupę można przypisać na 3 sposoby. drugiemu też, więc obu na \(\displaystyle{ 3\cdot 3}\) a pięciu na \(\displaystyle{ 3\cdot 3\cdot 3\cdot 3\cdot 3}\). I fakt, że znasz nazwę (wariacja z powtórzeniami) w niczym tu nie pomaga.
A) ok
B) OK
c: jak już jednego "wpiszesz" do pierwszej grupy, to co musisz zrobić z pozostałymi?
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 7 kwie 2019, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Re: Wybór 3 grup przez 5 studentów
\(\displaystyle{ \overline{A}=??? \cdot W_{2}^{4}}\)
Muszę przyporządkować ich do pozostałych grup. Wydaję mi się, że w powyższy sposób. Czy jest to poprawne? Nie wiem jednak jak "wpisać" jednego studenta do pierwszej lub jednej z grup.
Muszę przyporządkować ich do pozostałych grup. Wydaję mi się, że w powyższy sposób. Czy jest to poprawne? Nie wiem jednak jak "wpisać" jednego studenta do pierwszej lub jednej z grup.
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2019, o 22:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 7 kwie 2019, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Wybór 3 grup przez 5 studentów
c) \(\displaystyle{ \overline{A}=5 \cdot W_{2}^{4}=80}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{80}{243}}\)
Czy to poprawne rozumowanie?
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{80}{243}}\)
Czy to poprawne rozumowanie?
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2019, o 22:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 7 kwie 2019, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Wybór 3 grup przez 5 studentów
5, bo tyle jest dostępnych studentów, których możemy przypisać do pierwszej grupy. Wariacja z powtórzeniami przypisująca 4 pozostałych studentów do 2 pozostałych grup. Czy to jest poprawne rozumowanie?