Prawdopodobieństwo 230 z 250 prób

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Venomicon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 7 kwie 2019, o 17:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Prawdopodobieństwo 230 z 250 prób

Post autor: Venomicon »

"Z serii 250 prób prawdopodobieństwo pojedynczego sukcesu w każdej z prób wynosi 0,75. Jakie jest prawdopodobieństwo, że osiągniemy więcej niż 230 sukcesów."

Wydaje mi się, że trzeba to zrobić z Tw. Lindeberga−Levy'ego. Problem w tym, że wynik dla \(\displaystyle{ P\left( X\ge230\right)=1-P\left( X\le230\right)}\) wynosi \(\displaystyle{ 1- \Phi\left( 6,21\right)}\). Jak znaleźć dystrybuantę dla 6,21? A może mój tok rozumowania jest zły − prosiłbym o pomoc.
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2019, o 18:37 przez Venomicon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Prawdopodobieństwo 230 z 250 prób

Post autor: Premislav »

Dla \(\displaystyle{ 6,21}\) dystrybuanta jest tak bliska jedynki, że w zasadzie nie ma czego liczyć. Oczywiście absurdalnym jest jednak stwierdzenie, że z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 0}\) osiągniemy więcej niż \(\displaystyle{ 230}\) sukcesów, więc proponuję zastosować pewną poprawkę:

Kod: Zaznacz cały

https://en.wikipedia.org/wiki/Continuity_correction
ODPOWIEDZ