Dwa punkty na okręgu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
niunix98
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 19 lis 2017, o 20:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 17 razy

Dwa punkty na okręgu

Post autor: niunix98 »

Niech \(\displaystyle{ \Omega = \{ (x,y) : x^{2} + y^{2} = 1 \}}\). Losujemy kolejno dwa punkty \(\displaystyle{ P_{1}, P_{2} \in \Omega}\). \(\displaystyle{ P_{i} = ( x_{i}, y_{i})}\) dla \(\displaystyle{ i = 1,2}\). Znajdź prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ \mathbb{A} : ( x_{2} \le x_{1} \wedge y_{2} \le y_{1} )}\).
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Dwa punkty na okręgu

Post autor: Premislav »

Wygląda jak zadanie 4. z

Kod: Zaznacz cały

https://konkurs.mini.pw.edu.pl/node/13400
, bardzo błyskotliwe rozwiązanie znajduje się tutaj.
Awatar użytkownika
niunix98
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 19 lis 2017, o 20:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 17 razy

Re: Dwa punkty na okręgu

Post autor: niunix98 »

Dzięki
ODPOWIEDZ