Czas prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 19 mar 2019, o 17:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
Czas prawdopodobieństwo
Zakładając, że czas dojazdu (dojścia) studentów na uczelnię jest zgodny z rozkładem N(30,10) (wielkości w minutach) ustalić prawdopodobieństwa, średni czas dojazdu w 25-elementowej próbie losowej będzie od 29 do 31 minut.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Czas prawdopodobieństwo
Centralne Twierdzenie Graniczne Lindenberga-Levy.
\(\displaystyle{ Pr\left( a \leq \frac{\sum_{i=1}^{25}X_{i} - 25\cdot 30 }{\sqrt{25}\cdot 10}\leq b\right) \approx \phi(b) - \phi(a)}\)
Znajdujemy liczby \(\displaystyle{ a, b}\), dokonując standaryzacji rozkładu \(\displaystyle{ \mathcal{N}(30,10)}\) do rozkładu \(\displaystyle{ \mathcal{N}(0,1).}\)
\(\displaystyle{ Pr\left( a \leq \frac{\sum_{i=1}^{25}X_{i} - 25\cdot 30 }{\sqrt{25}\cdot 10}\leq b\right) \approx \phi(b) - \phi(a)}\)
Znajdujemy liczby \(\displaystyle{ a, b}\), dokonując standaryzacji rozkładu \(\displaystyle{ \mathcal{N}(30,10)}\) do rozkładu \(\displaystyle{ \mathcal{N}(0,1).}\)