Znajdź prawdopodobieństwo, że wśród losowych 7 osób...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
TobiWan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 9 lip 2016, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 14 razy

Znajdź prawdopodobieństwo, że wśród losowych 7 osób...

Post autor: TobiWan »

Znajdź prawdopodobieństwo, że wśród losowo wybranych \(\displaystyle{ 7}\)osób
(a) żadne dwie nie urodziły się tego samego dnia tygodnia,
(b) dokładnie dwie urodziły się w niedzielę i dokładnie dwie urodziły się w sobotę
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Znajdź prawdopodobieństwo, że wśród losowych 7 osób...

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ P(a)= \frac{7!}{7^7}\\
P(b)= \frac{ {7 \choose 2} {5 \choose 2} \cdot 5^3 }{7^7}}\)
ODPOWIEDZ