Koło fortuny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
pablo59300
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 lut 2019, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Augustów

Koło fortuny

Post autor: pablo59300 »

Na kole fortuny znajdują się \(\displaystyle{ 32}\) pozycje ( \(\displaystyle{ 31 = Y}\) i jedna pozycja \(\displaystyle{ X}\) ) jaki jest prawdopodobieństwo trafienia pozycji \(\displaystyle{ X}\) ??? I ile razy powinna wypaść pozycja X przy \(\displaystyle{ 300}\) losowaniach ?? Może mi ktoś pomoc ? Dziekuje
.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2019, o 16:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Koło fortuny

Post autor: janusz47 »

Proszę o dokładny zapis treści zadania. Co to jest \(\displaystyle{ Y= 31}\) - czy to jest ilość sektorów tarczy koła fortuny?
Czy \(\displaystyle{ X = 1}\) - oznacza jeden jego sektor?
pablo59300
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 lut 2019, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Augustów

Re: Koło fortuny

Post autor: pablo59300 »

Wszystkich sektorów na kole jest łącznie 32 .
Gdzie 31 sektorów jest oznaczonych litera Y
A jeden sektor jest oznaczony litera X
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Koło fortuny

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ P(X) =\frac{1}{32}.}\)

\(\displaystyle{ E(X) = 300 \cdot \frac{1}{32} \approx 10.}\)
ODPOWIEDZ