Mam takie zadanie:
5% żarówek jest przepalona, a 10% nie ma pudełka. Ponadto, 3% nie ma pudełka i jest przepalona. Jeśli bierzemy losowo pięć żarówek to jakiej jest to prawdopodobieństwo, że wszystkie mają przynajmniej jedno z tych dwóch uszkodzeń.
wybory żarówek
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: wybory żarówek
Dobrych i z pudełkiem jest 88 %
B- Na pięć żarówek żadna nie jest dobrą z pudełkiem
\(\displaystyle{ P(B)= {5 \choose 0}\left( \frac{88}{100} \right)^0\left( 1- \frac{88}{100}\right)^5}\)
B- Na pięć żarówek żadna nie jest dobrą z pudełkiem
\(\displaystyle{ P(B)= {5 \choose 0}\left( \frac{88}{100} \right)^0\left( 1- \frac{88}{100}\right)^5}\)