Serdecznie proszę o pomoc w zadaniu.
Średnio 10% żarówek, które sprzedaje sklep nie nadaje się użytku. Kupujemy 10 żarówek. Ile wynosi prawdopodobieństwo, że co najmniej 8 z nich może być użyte?
wybór zarówek
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: wybór zarówek
\(\displaystyle{ A_1}\) - 8 żarówek dobrych
\(\displaystyle{ A_2}\) - 9 żarówek dobrych
\(\displaystyle{ A_3}\) - 10 żarówek dobrych
Stosuję schemat Bernoulliego
\(\displaystyle{ p= \frac{9}{10}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=P(A_1)+P(A_2)+P(A_3)=\\= {10 \choose 8} \left( \frac{9}{10} \right) ^8 \left( \frac{1}{10} \right) ^2+ {10 \choose 9} \left( \frac{9}{10} \right) ^9 \left( \frac{1}{10} \right) ^1+ {10 \choose 10} \left( \frac{9}{10} \right) ^{10} \left( \frac{1}{10} \right) ^0=...}\)
\(\displaystyle{ A_2}\) - 9 żarówek dobrych
\(\displaystyle{ A_3}\) - 10 żarówek dobrych
Stosuję schemat Bernoulliego
\(\displaystyle{ p= \frac{9}{10}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=P(A_1)+P(A_2)+P(A_3)=\\= {10 \choose 8} \left( \frac{9}{10} \right) ^8 \left( \frac{1}{10} \right) ^2+ {10 \choose 9} \left( \frac{9}{10} \right) ^9 \left( \frac{1}{10} \right) ^1+ {10 \choose 10} \left( \frac{9}{10} \right) ^{10} \left( \frac{1}{10} \right) ^0=...}\)