Witam, mam problem z rozwiązaniem zadania:
Jedna na pięć firm upada w ciągu pierwszych pięciu lat od założenia. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród 300 firm liczba tych, które ogłoszą swoją upadłość będzie zawierała się w przedziale 25 do 42?
Nie ma danych z wartością oczekiwaną oraz odchyleniem standardowym, więc nie da się użyć rozkładu normalnego, ani wniosku Lindberg'a-Leviego. Zatem jak można rozwiązać to zadanie?
Prawdopodobieństwo przedziałowe
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 9 lut 2019, o 14:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 2 razy
Prawdopodobieństwo przedziałowe
Okej czyli według tego twierdzenia
\(\displaystyle{ N \left( 300 \cdot \frac{1}{5} ; \sqrt{300 \cdot \frac{1}{5} \cdot \frac{1}{5}} \right)}\)
Wartość oczekiwana będzie: 60
Odchylenie standardowe: 3,46
Teraz standaryzuję
\(\displaystyle{ P(x < 42) \rightarrow \frac{42 - 60}{3,46} = -5,20 \rightarrow P(x < -5,2) \\
P(x > 35) \rightarrow \frac{35-60}{3,46} = -7,23 \rightarrow 1 - P(x > -7,23)}\)
Ostatecznie powinienem wykonać takie działanie:
\(\displaystyle{ P(x < -5,2) - (1 - P(x > -7,23))}\)
Nie wiem, czy dobrze wyliczyłem i tak powinno to być rozwiązanie, ponieważ tych wartości nie mogę odczytać z tablic rozkładu dystrybuanty rozkładu normalnego
\(\displaystyle{ N \left( 300 \cdot \frac{1}{5} ; \sqrt{300 \cdot \frac{1}{5} \cdot \frac{1}{5}} \right)}\)
Wartość oczekiwana będzie: 60
Odchylenie standardowe: 3,46
Teraz standaryzuję
\(\displaystyle{ P(x < 42) \rightarrow \frac{42 - 60}{3,46} = -5,20 \rightarrow P(x < -5,2) \\
P(x > 35) \rightarrow \frac{35-60}{3,46} = -7,23 \rightarrow 1 - P(x > -7,23)}\)
Ostatecznie powinienem wykonać takie działanie:
\(\displaystyle{ P(x < -5,2) - (1 - P(x > -7,23))}\)
Nie wiem, czy dobrze wyliczyłem i tak powinno to być rozwiązanie, ponieważ tych wartości nie mogę odczytać z tablic rozkładu dystrybuanty rozkładu normalnego
Ostatnio zmieniony 9 lut 2019, o 18:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Prawdopodobieństwo przedziałowe
\(\displaystyle{ Pr( 25\leq X \leq 60) = Pr\left( \frac{25 - 300\cdot \frac{1}{5}}{\sqrt{300\cdot \frac{1}{5}\cdot \frac{4}{5}}} \leq Z \leq \frac{60 - 300\cdot \frac{1}{5}}{\sqrt{300\cdot \frac{1}{5}\cdot \frac{4}{5}}} \right)\approx \phi(.) - \phi(.) \approx...}\)