wadliwe elementy
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 19 gru 2018, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
wadliwe elementy
1) W wyprodukowanej partii elementów jest 6% elementów wadliwych. Z partii tej pobrano próbkę 400 elementów. Oblicz prawdopodobieństwo tego,że w pobranej próbie znajdzie się od 20 do 25 wadliwych elementów ?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
wadliwe elementy
Integralne Twierdzenie de Moivre'a-Laplace'a:
\(\displaystyle{ Pr(\{ 20\leq X\leq 25\}) = Pr\left(\frac{ 20 - 400\cdot 0,06}{\sqrt{400\cdot 0,06,\cdot 0,94}} \leq Z \leq \frac{25 - 400\cdot 0,06}{\sqrt{400\cdot 0,06\cdot 0,94}}\right) \approx \\ \approx \phi(.) - \phi(.)= ...}\)
\(\displaystyle{ Pr(\{ 20\leq X\leq 25\}) = Pr\left(\frac{ 20 - 400\cdot 0,06}{\sqrt{400\cdot 0,06,\cdot 0,94}} \leq Z \leq \frac{25 - 400\cdot 0,06}{\sqrt{400\cdot 0,06\cdot 0,94}}\right) \approx \\ \approx \phi(.) - \phi(.)= ...}\)