Proszę o pomoc w tym zadaniu. Pilne
Niech \(\displaystyle{ X_{1} , ..., X_{n}}\) będzie próbą z rozkładu prawdopodobieństwa z gęstością \(\displaystyle{ p_{\Theta}(x) = \Theta(1 + x)^{-(1+\Theta)}}\) dla \(\displaystyle{ x > 0}\) oraz \(\displaystyle{ 0}\) w przeciwnym wypadku, gdzie \(\displaystyle{ \Theta > 1}\) jest nieznanym parametrem.
(a) Wyznacz metodę estymatora momentów dla parametru \(\displaystyle{ \Theta}\).
(b) Użyj metodę delta i centralne twierdzenie graniczne, by wyznaczyć asymptotyczny przedział ufności na poziomie ufności \(\displaystyle{ 1 - \alpha}\) dla tego estymatora.
Centralne twierdzenie graniczne
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 7 sty 2019, o 22:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Centralne twierdzenie graniczne
a)
Proszę obliczyć pierwszy moment zwykły (wartość oczekiwaną)
\(\displaystyle{ E(X) = \int_{0}^{\infty}x\cdot \theta (1+x)^{-(1+\theta)}dx =...}\)
Całkowanie metodą przez części.
Proszę obliczyć pierwszy moment zwykły (wartość oczekiwaną)
\(\displaystyle{ E(X) = \int_{0}^{\infty}x\cdot \theta (1+x)^{-(1+\theta)}dx =...}\)
Całkowanie metodą przez części.
Re: Centralne twierdzenie graniczne
Obliczyłem wartość oczekiwaną \(\displaystyle{ E(X) = \frac{1}{1+ \theta }}\). Jak powinienem zastosować metodę delta i CTG do wyznaczenia asymptotycznego przedział ufności?