Wartość oczekiwana wyszła ujemna
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 13 lut 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sulechów
- Podziękował: 3 razy
Wartość oczekiwana wyszła ujemna
[Witam, liczę sobie zadanie ze zmienną losową ciągłą, wyszła mi wartość oczekiwana ujemna i nie wiem czy ja popełniłem błąd ze znakami czy rzeczywiście wyszła ujemna. Ktoś pomoże?
\(\displaystyle{ egin{cases} left( x-1
ight) ^{2}&mbox{dla }x in (0,1) \ C left( 1+x
ight) ^{2} &mbox{dla } x in (-1,0) \ 0 &mbox{w. p. p.}end{cases}}\)
Z tego wyliczyłem \(\displaystyle{ C = 2}\). Następnie \(\displaystyle{ EX}\)
\(\displaystyle{ \int_{-1}^{0} (2x + 4x ^{2} + 2x ^{3})dx + \int_{0}^{1} (x ^{3} - 2x ^{2} + x)dx.}\)
I to mi wyszło \(\displaystyle{ - \frac{1}{12}}\) .
Gdzieś znaki pomyliłem czy to jest możliwe?
\(\displaystyle{ egin{cases} left( x-1
ight) ^{2}&mbox{dla }x in (0,1) \ C left( 1+x
ight) ^{2} &mbox{dla } x in (-1,0) \ 0 &mbox{w. p. p.}end{cases}}\)
Z tego wyliczyłem \(\displaystyle{ C = 2}\). Następnie \(\displaystyle{ EX}\)
\(\displaystyle{ \int_{-1}^{0} (2x + 4x ^{2} + 2x ^{3})dx + \int_{0}^{1} (x ^{3} - 2x ^{2} + x)dx.}\)
I to mi wyszło \(\displaystyle{ - \frac{1}{12}}\) .
Gdzieś znaki pomyliłem czy to jest możliwe?
Ostatnio zmieniony 31 sty 2019, o 15:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 13 lut 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sulechów
- Podziękował: 3 razy
Wartość oczekiwana wyszła ujemna
\(\displaystyle{ = \left[ x ^{2} + \frac{4}{3} x^{3} + \frac{1}{2} x^{4} \right]\Bigg|_{-1}^{0} + \left[ \frac{1}{4}x ^{4} - \frac{2}{3}x ^{3} + \frac{1}{2}x ^{2} \right] \Bigg|_{0}^{1} = 0 - (1- \frac{4}{3} + \frac{1}{2}) + \frac{1}{4} - \frac{2}{3} + \frac{1}{2} =\\= - 1 + \frac{4}{3} - \frac{1}{2} + \frac{1}{4} - \frac{2}{3} + \frac{1}{2} = - \frac{12}{12} + \frac{16}{12} - \frac{6}{12} + \frac{3}{12} - \frac{8}{12} + \frac{6}{12} = - \frac{1}{12}}\)
Ostatnio zmieniony 1 lut 2019, o 00:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 13 lut 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sulechów
- Podziękował: 3 razy
Re: Wartość oczekiwana wyszła ujemna
Hmm, C policzyłem w ten sposób
\(\displaystyle{ = C \int_{-1}^{0} \left( 1+2x+x ^{2} \right) dx + \int_{0}^{1} \left( x ^{2}-2x+1 \right) dx = C \left[ x+x ^{2}+ \frac{1}{3}x ^{2} \right] \Bigg|_{-1}^{0} + \left[ \frac{1}{3}x ^{3}-x ^{2}+x \right] \Bigg|_{0}^{1} = C \left( 0 - \left( -1+1- \frac{1}{3} \right) \right) + \frac{1}{3}-1+1 = \frac{1}{3}C + \frac{1}{3} = 1 \rightarrow C = 2}\)
\(\displaystyle{ = C \int_{-1}^{0} \left( 1+2x+x ^{2} \right) dx + \int_{0}^{1} \left( x ^{2}-2x+1 \right) dx = C \left[ x+x ^{2}+ \frac{1}{3}x ^{2} \right] \Bigg|_{-1}^{0} + \left[ \frac{1}{3}x ^{3}-x ^{2}+x \right] \Bigg|_{0}^{1} = C \left( 0 - \left( -1+1- \frac{1}{3} \right) \right) + \frac{1}{3}-1+1 = \frac{1}{3}C + \frac{1}{3} = 1 \rightarrow C = 2}\)
Ostatnio zmieniony 1 lut 2019, o 00:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 21 sie 2014, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 30 razy
Wartość oczekiwana wyszła ujemna
Dla ciaglosci \(\displaystyle{ C=1}\)
Ale wtedy ta gęstość nie będzie gęstością xD
I wartosc oczekisana na pewno wyjdzie ujemna bo rozklad jest bardziej "skoncentrowany na liczbach ujemnych".
Ale wtedy ta gęstość nie będzie gęstością xD
I wartosc oczekisana na pewno wyjdzie ujemna bo rozklad jest bardziej "skoncentrowany na liczbach ujemnych".
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 13 lut 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sulechów
- Podziękował: 3 razy
Re: Wartość oczekiwana wyszła ujemna
Treść zadania jest taka:
Niech zmienna X będzie zmienną losową ciągłą gęstości danej wzorem
\(\displaystyle{ f(x) = j.w.}\)
Wyznaczyć stałą C oraz obliczyć wartość przeciętną zmiennej losowej X oraz jej wariancję.
Wyznaczyć funkcję dystrybuanty i wykorzystując dystrybuantę obliczyć prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ P (X>1), P(-3<X<0), P(1<X<5)}\)
Byłbyś w stanie mi rozpisać rachunek jak wyliczyłeś \(\displaystyle{ C = 1}\)? Bo mi nie chce wyjść inaczej aniżeli 2
Niech zmienna X będzie zmienną losową ciągłą gęstości danej wzorem
\(\displaystyle{ f(x) = j.w.}\)
Wyznaczyć stałą C oraz obliczyć wartość przeciętną zmiennej losowej X oraz jej wariancję.
Wyznaczyć funkcję dystrybuanty i wykorzystując dystrybuantę obliczyć prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ P (X>1), P(-3<X<0), P(1<X<5)}\)
Byłbyś w stanie mi rozpisać rachunek jak wyliczyłeś \(\displaystyle{ C = 1}\)? Bo mi nie chce wyjść inaczej aniżeli 2
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 13 lut 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sulechów
- Podziękował: 3 razy
Re: Wartość oczekiwana wyszła ujemna
Czyli \(\displaystyle{ C}\) i \(\displaystyle{ EX}\) wyszło mi dobrze? Znaczy wartość oczekiwana może wyjść ujemna?
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 13 lut 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sulechów
- Podziękował: 3 razy
Re: Wartość oczekiwana wyszła ujemna
Dobra jak już napisałem całą treść zadania to spytam jeszcze o prawdopodobieństwo, ponieważ \(\displaystyle{ P(-3<X<0)}\) wyszło mi \(\displaystyle{ 6}\) i zastanawiam się co tu poszło nie tak
\(\displaystyle{ P(-3<X<0) = \int_{-3}^{0} (2+4x+2x ^{2})dx = \left[ 2x+2x ^{2}+ \frac{2}{3}x ^{3} \right] \Bigg|_{-3}^{0}=\\ = 0 - (-6+18-18) = 6}\)
Co ja tu zrobiłem nie tak?
\(\displaystyle{ P(-3<X<0) = \int_{-3}^{0} (2+4x+2x ^{2})dx = \left[ 2x+2x ^{2}+ \frac{2}{3}x ^{3} \right] \Bigg|_{-3}^{0}=\\ = 0 - (-6+18-18) = 6}\)
Co ja tu zrobiłem nie tak?
Ostatnio zmieniony 31 sty 2019, o 23:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Wartość oczekiwana wyszła ujemna
Dla \(\displaystyle{ x \le -1}\) gęstość jest równa \(\displaystyle{ 0}\), a Ty tego nie uwzględniłeś w liczeniu całki.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 13 lut 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sulechów
- Podziękował: 3 razy
Re: Wartość oczekiwana wyszła ujemna
Czyli powinno być tak?
\(\displaystyle{ P(-3<X<0) = \int_{-3}^{-1} 0dx + \int_{-1}^{0} (2+4x+2x ^{2})dx = \left[ 2x+2x ^{2}+ \frac{2}{3}x ^{3} \right] \Bigg|_{-1}^{0}=\\ = 0 - (-2+2- \frac{2}{3}) = \frac{2}{3}}\)
Aby skończyć to zadanie to:
\(\displaystyle{ P(X>1) = 1}\)
\(\displaystyle{ P(1 \le X <5)}\) - jakaś podpowiedź?
\(\displaystyle{ P(-3<X<0) = \int_{-3}^{-1} 0dx + \int_{-1}^{0} (2+4x+2x ^{2})dx = \left[ 2x+2x ^{2}+ \frac{2}{3}x ^{3} \right] \Bigg|_{-1}^{0}=\\ = 0 - (-2+2- \frac{2}{3}) = \frac{2}{3}}\)
Aby skończyć to zadanie to:
\(\displaystyle{ P(X>1) = 1}\)
\(\displaystyle{ P(1 \le X <5)}\) - jakaś podpowiedź?