Rozkład normalny - prawdopodobieństwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
marcin0248
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 1 lut 2018, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 1 raz

Rozkład normalny - prawdopodobieństwo

Post autor: marcin0248 »

Mam w zadaniu podany rozkład normalny np. wagi pojedynczej osoby \(\displaystyle{ N(80kg; 10kg)}\). Muszę obliczyć prawdopodobieństwo, że ciężar 10 osób przekroczy jakąś wartość. Czy, aby to obliczyć mogę rozkład normalny pojedynczej osoby pomnożyć przez 10, czyli \(\displaystyle{ N(800kg; 100kg)}\), i z tego rozkładu liczyć prawdopodobieństwo?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Rozkład normalny - prawdopodobieństwo

Post autor: janusz47 »

Jeśli zakładamy, że \(\displaystyle{ 10 kg^2}\) to wariancja wagi jednej osoby, to

\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{10} X_{i} \sim \mathcal{N}( 800 kg, 100 kg).}\)

Jeśli zaś \(\displaystyle{ 10 kg}\) to odchylenie standardowe wagi jednej osoby, wtedy

\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{10} X_{i} \sim \mathcal{N}( 800 kg, \sqrt{10\cdot 10^2} kg)= \mathcal{N}( 800 kg, 10\sqrt{10} kg).}\)
ODPOWIEDZ