1) z urny zawierajacej 10 białych kul i 5 czarnych wyciagniemy za chwile 14. jakie jest prawdopodobobiestwo ze w urnie zostanie biala kula
2) sposrod liczb 1,2.....,1000 losujemy jedna. Jkakie jest prawdopodobiestwo ze wylosowana liczba bedzie
a) podzielna przez 4
b) podzielna przez 3
c) podzielna przez 3 lub przez 4
d) niepodzielna ani przez 3 ani przez 4
prosilbym pomoc i napisanie krok po kroku jak cos takiego rozwiazac, bo ja to malo kapuje z tego prawdopodobiestwa
losowanie kul i liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wa
- Podziękował: 5 razy
losowanie kul i liczb
Ostatnio zmieniony 7 paź 2007, o 20:33 przez junior2004, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 30 wrz 2005, o 08:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 12 razy
losowanie kul i liczb
1) pierw obliczamy moc zbioru omegi \(\displaystyle{ C^{14}_{15}}\)=15
zd.A - wylosujemy 9 kul bialych
moc zb.A=\(\displaystyle{ C^{9}_{10}*1=10}\) [tutaj jest razy jeden bo mamy 5 kul czarnych i tych 5 kul zostanie wylosowanych. ]
\(\displaystyle{ P(a)=10/15}\)
[ Dodano: 8 Października 2007, 15:40 ]
a teraz zadanie drugie
Golym okiem mozna obliczyc moc omegi =1000
gdy juz mamy moc omegi mozemy sie wziasc za podpunkty
a) dokladnie musimy opisac wszystkie zdarzenia , i omege ale to chyba umisz napisac
a teraz co do zadania
moc A=250 wiec P(a)=250/1000=1/4
b) moc B=333 analogicznie P(b)=333/1000
c) moc C=[jest to suma a) i b)]250+333=588 P(c)=588/1000
d) moc D=[sa to wszystkie inne liczby wiec 1000-588=412 P(d)=412/1000
zd.A - wylosujemy 9 kul bialych
moc zb.A=\(\displaystyle{ C^{9}_{10}*1=10}\) [tutaj jest razy jeden bo mamy 5 kul czarnych i tych 5 kul zostanie wylosowanych. ]
\(\displaystyle{ P(a)=10/15}\)
[ Dodano: 8 Października 2007, 15:40 ]
a teraz zadanie drugie
Golym okiem mozna obliczyc moc omegi =1000
gdy juz mamy moc omegi mozemy sie wziasc za podpunkty
a) dokladnie musimy opisac wszystkie zdarzenia , i omege ale to chyba umisz napisac
a teraz co do zadania
moc A=250 wiec P(a)=250/1000=1/4
b) moc B=333 analogicznie P(b)=333/1000
c) moc C=[jest to suma a) i b)]250+333=588 P(c)=588/1000
d) moc D=[sa to wszystkie inne liczby wiec 1000-588=412 P(d)=412/1000