losowanie liczb, ustawianie dzieci w szeregu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
tenner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 1 raz

losowanie liczb, ustawianie dzieci w szeregu

Post autor: tenner »

Jeśli któreś z zadań należą do jednego z działów: prawdopodobieństwo warunkowe, prawdopod. iloczynu zdarzeń, prawdopodob. całkowite, niezależność zdarzeń, schemat bernouliego to proszę o poinformowanie i nie robienie ich.

6.21
Ze zbioru {1,2,3, ..., 150} losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopod. wylosowania liczby podzielnej przez 10 lub przez 4.

6.22
Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7} losujemy 3 cyfry ze zwracaniem i zapisujemy je w kolejności wylosowania, otrzymując liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 4.

6.23
Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7} losujemy 3 cyfry bez zwracania i zapisujemy je w kolejności wylosowania, otrzymując liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby:
a) podzielnej przez 5
b) parzystej
c) większej od 300
d) większej od 350,
e) podzielnej przez 4

6.24 Hania i Marcin są w grupie składającej się z 6 dziewcząt i 5 chłopców. Wszystkie dzieci ustawiają się w sposób losowy w szereg. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
a) pierwsza w szeregu stoi dziewczynka,
b) początkowe sześć miejsc w szeregu zajmują dziweczynki,
c) żadne dwie dziewczynki nie stoją obok siebie,
d) pomiędzy żadnymi dwiema dziewczynkami nie stoi ani jeden chłopiec,
e) pomiędzy Hanią i Marcinem nie stoi żadne dziecko,
f) pomiędzy Hanią i Marcinem stoi dokładnie pięcioro dzieci.

------------------------------------------------------------------------
Zad. 7 Partia towaru składa się ze 100 elementów, wśród których 2 są wadliwe. Poddajemy kontroli 50 losowo wybranych elementów. Partię przyjmujemy, jeśli wśród kontrolowanych elementów jest nie więcej niż jeden wadliwy. Oblicz prawdopodobieństwo przyjęcia partii.
Ostatnio zmieniony 7 paź 2007, o 20:34 przez tenner, łącznie zmieniany 1 raz.
Nooe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 30 wrz 2005, o 08:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 12 razy

losowanie liczb, ustawianie dzieci w szeregu

Post autor: Nooe »

6.21
moc omegi = 150
a) moc A=15+37=52
P(a)=52/150
6.22
moc omegi P=7!=5040
moc A 900/4=225
P(a)=225/5040
ODPOWIEDZ