Witam,
Próbuje opanować temat funkcji zmiennej losowej. Borykam się właśnie z następującym zadaniem:
Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład wykładniczy z parametrem \(\displaystyle{ 2}\). Wyznaczyć dystrybuantę oraz gęstość zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y = |X - 3|}\)
W jaki sposób można to ugryźć?
Liczenie dystrybuanty i gęstości funkcji zmiennej losowej
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Liczenie dystrybuanty i gęstości funkcji zmiennej losowej
1.
Określamy funkcję gęstości \(\displaystyle{ f_{X}(x).}\)
2.
Obliczamy dystrybuantę \(\displaystyle{ F_{X}(x).}\)
3.
Znajdujemy dystrybuantę zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y}\)
\(\displaystyle{ F_{Y}(y) = Pr(\{Y< y\}).}\)
4.
Obliczamy gęstość \(\displaystyle{ f_{Y}(y).}\)
Określamy funkcję gęstości \(\displaystyle{ f_{X}(x).}\)
2.
Obliczamy dystrybuantę \(\displaystyle{ F_{X}(x).}\)
3.
Znajdujemy dystrybuantę zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y}\)
\(\displaystyle{ F_{Y}(y) = Pr(\{Y< y\}).}\)
4.
Obliczamy gęstość \(\displaystyle{ f_{Y}(y).}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 209
- Rejestracja: 26 lis 2009, o 23:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 8 razy
Liczenie dystrybuanty i gęstości funkcji zmiennej losowej
Dodam trochę szczegółów. Dystrybuanta będzie gładka (poza jednym punktem), więc różniczkując ją otrzymamy gęstość.
\(\displaystyle{ \mathbb{P}(Y \le t) = \mathbb{P}(|X-3| \le t) = \mathbb{P}(X \in (3-t, 3 + t)) = \mathbb{P}(X \in (\max (0, 3-t), 3 + t)) = \left\{\begin{array}{l} 0, \hbox{ dla } t \le 0\\\mathbb{P}(x \in (3-t, 3+t), \hbox{ dla } t \le 3\\ \mathbb{P}(x \in (0, t+3) \hbox{ dla } t \ge 3 \end{array}}\)
Trzecia równość wynika z definicji rozkładu wykładniczego. Dwa ostatnie wyrażenia można policzyć całkując gęstość rozkładu wykładniczego na odpowiednich przedziałach.
\(\displaystyle{ \mathbb{P}(Y \le t) = \mathbb{P}(|X-3| \le t) = \mathbb{P}(X \in (3-t, 3 + t)) = \mathbb{P}(X \in (\max (0, 3-t), 3 + t)) = \left\{\begin{array}{l} 0, \hbox{ dla } t \le 0\\\mathbb{P}(x \in (3-t, 3+t), \hbox{ dla } t \le 3\\ \mathbb{P}(x \in (0, t+3) \hbox{ dla } t \ge 3 \end{array}}\)
Trzecia równość wynika z definicji rozkładu wykładniczego. Dwa ostatnie wyrażenia można policzyć całkując gęstość rozkładu wykładniczego na odpowiednich przedziałach.
-
- Użytkownik
- Posty: 191
- Rejestracja: 27 paź 2012, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Liczenie dystrybuanty i gęstości funkcji zmiennej losowej
Próbowałem to rozpisać, ale mam wrażenie, że doszedłem do czegoś bez sensu.kolegasafeta pisze:\(\displaystyle{ \mathbb{P}(Y \le t) = \mathbb{P}(|X-3| \le t) = \mathbb{P}(X \in (3-t, 3 + t)) = \mathbb{P}(X \in (\max (0, 3-t), 3 + t)) = \left\{\begin{array}{l} 0, \hbox{ dla } t \le 0\\\mathbb{P}(x \in (3-t, 3+t), \hbox{ dla } t \le 3\\ \mathbb{P}(x \in (0, t+3) \hbox{ dla } t \ge 3 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{P}(x \in (3-t, 3+t) = P(X > 3-t) + P(X < 3+t) = 1 - P(X < 3-t) + P(X < 3+t) = 1 - F_{X}(3-t) + F_{X}(t+3)}\)
Ale tutaj:
\(\displaystyle{ F_{x}(3-t) = \begin{cases} 0 &\text{dla } 3-t < 0\\1-e^{3-t} &\text{dla } 3-t \ge 0 \end{cases}}\)
Daje chyba zawsze \(\displaystyle{ 0}\) dla \(\displaystyle{ t \le 3}\). Czyli powyższe równanie, by miało postać:
\(\displaystyle{ P(x \in (3-t, 3+t) = 1 + P(X < 3+t)}\)
A tutaj od razu widać, że to jest bez sensu, skoro sumuję coś potencjalnie dodatniego do jedynki. Możliwe, że coś źle robię przy tym rozpisywaniu.
Chyba za to udało mi się rozwiązać to zadanie przy pomocy takiego wzoru:
\(\displaystyle{ F_{Y}(t) = \int_{\left\{ x : g(x) \le t \right\} }f(x)dx}\)
Gdzie:
\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} 0 &\text{dla } x < 0\\2e^{-2x} &\text{dla } x \ge 0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ g(x) = \begin{cases} 0 &\text{dla } x < 0\\3 - 2e^{-2x} &\text{dla } x \ge 0 \end{cases}}\)
Rozrysowałem sobie \(\displaystyle{ g(x)}\), żeby sobie zilustrować, jaki będzie przedział tej całki.
Czyli całka będzie miała następującą postać:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{ \frac{1}{2}ln( \frac{2}{3-t})}2e^{-2x}dx =\left[ -e^{-2x}\right]_{0}^{\frac{1}{2}ln( \frac{2}{3-t})} = \frac{t - 1}{2}}\)
Ostatecznie:
\(\displaystyle{ F_{Y}(t) = \begin{cases} 0 &\text{dla } t < 1\\ \frac{t - 1}{2} &\text{dla } t \in \left[ 1,3\right] \\ 1 &\text{dla } t > 3 \end{cases}}\)
A gęstość liczę z pochodnej tej dystrybuanty:
\(\displaystyle{ f_{Y}(t) = \begin{cases} \frac{1}{2} &\text{dla } t \in [1,3] \\ 0 &\text{w p.p. } \end{cases}}\)
Wydaje mi się, że to rozwiązanie jest ok, ale byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś rzucił na nie okiem i potwierdził, że rzeczywiście tak jest. Z uwagą też na to, czy dobrze określiłem te przedziały.
-
- Użytkownik
- Posty: 209
- Rejestracja: 26 lis 2009, o 23:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 8 razy
Liczenie dystrybuanty i gęstości funkcji zmiennej losowej
Jeszcze uwaga co do mojego wpisu. Nie miałem na myśli, żeby to dalej przekształcać, tylko policzyć to prawdopodobieństwo całkując gęstość na odpowiednich przedziałach. Na to samo wyjdzie.
\(\displaystyle{ \mathbb{P}(x \in (3-t, 3+t) = \int_{3-t}^{3+t} 2\cdot\ e^{-2x}dx
\\
\mathbb{P}(x \in (0, t+3) = \int_{0}^{t+3} 3 \cdot e^{-2x}dx}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{P}(x \in (3-t, 3+t) = \int_{3-t}^{3+t} 2\cdot\ e^{-2x}dx
\\
\mathbb{P}(x \in (0, t+3) = \int_{0}^{t+3} 3 \cdot e^{-2x}dx}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 191
- Rejestracja: 27 paź 2012, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Re: Liczenie dystrybuanty i gęstości funkcji zmiennej losowe
Mam wątpliwości co do swojego rozwiązania. Wydaje mi się, że \(\displaystyle{ g(x)}\) źle określiłem i powinno być:
\(\displaystyle{ g(x) = |x - 3|}\)
\(\displaystyle{ g(x) = |x - 3|}\)